Rusia scoate din uz un anumit tip de ventilator în urma incendiilor din spitale. Ventilatoarele trimise în SUA sunt supuse testelor

13 Mai 2020 | scris de A.A.
Rusia scoate din uz un anumit tip de ventilator în urma incendiilor din spitale. Ventilatoarele trimise în SUA sunt supuse testelor

Rusia a suspendat folosirea unui anumit tip de ventilator creat pe pland local, fabricat după data de 1 aprilie, au transmis autoritățile, relatează Reuters.

Această măsură vine în urma celor două incendii survenite în spitalele din Rusia. Modelul Aventa-M a fost folosit în spitalul Saint George din St. Petersburg, iar în urma unei defecțiuni tehnice, a declanșat un incediu ce s-a soldat cu moartea a 5 pacienți confirmați cu noul coronavirus.

Același model a generat un incediu în are și-a pierdut viața un pacient al Spitalului nr50 din Moscova.

Roszdravnadzor, instituția care supraveghează sistemul de asistență medicală din Rusia, a declarat că va verifica calitatea și siguranța ventilatoarelor din cele două spitale, iar spitalul din St Petersburg a spus că nu va mai folosi modelul în cauză. Producătorul a îndemnat totuși oamenii să nu tragă concluzii grăbite.

Modelul în cauză, Aventa-M, s-a numărat printre cele trimise în Statele Unite la începutul lunii aprilie, pentru a ajuta sistemul medical să facă față epidemiei de coronavirus și este realizat de o firmă aflată sub sancțiunile SUA.

Uzina UPZ din Chelyabinsk, la 1.500 km la est de Moscova, a confirmat că Aventa-M este unul dintre produsele sale.

„Nu avem date oficiale despre dispozitivele care au fost instalate în zona incendiului (St Petersburg)”, a adăugat o purtătoare de cuvânt.

Rusia este destul de bine aprovizionată cu ventilatoare și și-a sporit producția internă de la izbucnirea epidemiei.

Experții în date și unii medici spun că multe mașini utilizate în afara orașelor mari ale Rusiei sunt vechi - dar TASS a spus că ventilatorul din St Petersburg este nou și a fost instalat luna aceasta.

Concernul KRET, care controlează UPZ, a declarat că ventilatoarele sale au trecut toate testele necesare și au fost folosite de unitățile medicale din Rusia din 2012 fără probleme de securitate.

„Analizăm diferite scenarii: starea rețelei (electricitate), infrastructura instituțiilor medicale, echipamentele medicale și respectarea normelor de securitate la incendiu”, se arată într-un comunicat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră