Rusia vine cu noi explicații legate de numărul foarte scăzut al deceselor COVID

15 Mai 2020 | scris de A.A.
Rusia vine cu noi explicații legate de numărul foarte scăzut al deceselor COVID

Ministerul Sănătății din Rusia a venit cu noi clarificări asupra numărului de decese relativ scăzut raportat prin intermediul datelor oficiale de la declanșarea pandemiei, precizează CNN.

Ca răspuns la vocile are au acuzat autoritățile din Moscova că ascund numărul real al deceselor COVID, oficialii au prezentat un raport detaliat al modalității de a clasifica un deces ca fiind survenit în urma infectării cu noul coronavirus.

Într-o declarație prezentantă reporterilor, Departamentul de Sănătate Publică a precizat că autopsia este obligatorie în cazul deceselor ce ar putea avea drept cauză infectarea cu noul coronavirus. În luna aprilie au fost efectuate autopsii pentru absolut toate cazurile care au fost suspectate de infectare și doar 639 de persoane au avut drept cauză a decesului afecțiuni provocate direct de noul virus.

”În toate celelalte cazuri a fost absolut imposibil ca decesul să survină doar din infectarea cu COVID-19. Mai mult de 60% dintre pacienții confirmați au avut alte cauze de deces cum ar fi tumori maligne, leucemie sau orice altă boală incurabilă”, au declarat autoritățile.

Oficialii au impus obligativitatea realizării de autopsii pentru absolut tot pacienții confirmați, dar și cei care prezentau suspiciuni în a fi contractat virusul Sars-CoV-2. Această practică diferă foarte mult față de politicile internaționale care includ în categoria decese COVID orice persoană confirmată pozitiv.

”Diagnosticul post-mortem și cauza clară a decesului reprezintă o practică obligatorie pentru autoritățile din Moscova. Cifrele oficiale declarate au o acuratețe de 100% în cazul deceselor COVID, iar pentru celelalte decese nu s-a putut dovedi concret că boala a avut un aport semnificativ la deznodământul tragic”, se adaugă în comunicat.

Mai multe publicații au raportat o creștere importantă a mortalității în capitala țării în luna aprilie. Rapoartele oficiale precizau că au decedat 11.846 de persoane într-o singură lună, cu 20% mai multe decese decât media ultimilor 10 ani.

Statisticile din Rusia au fost amplu discutate prezentând un număr extraordinar de mic al deceselor raportat la totalul persoanelor confirmate pozitiv de la declanșarea pandemiei.

Conform cifrelor oficiale ale Universității Johns Hopkins, Rusia are peste 250.000 de persoane infectate și doar 2.305 decese COVID. Țara se plasează pe locul doi mondial ca număr de persoane pozitive, fiind depășită doar de Statele Unite ale Americii.

Moscova a raportat 130.000 de oameni confirmați pozitivi și doar 1.290 de decese, primarul orașului declarând că numărul celor care au fost infectați este mult mai mare. Această declarație vine în urma realizării unui studiu de seroprevalență la nivelul populației capitalei.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că și în situația în care s-ar include în cifrele oficiale ale deceselor toate cazurile confirmate pozitiv sau suspectate de infectare, acestea ar fi mult mai mici decât cele din marile metropole New York sau Londra.

Alte stiri din Externe

Ultima oră