Moscova relaxează restricțiile după dura carantinare a populației, 9 săptămâni

01 Iun 2020 | scris de A.A.
Moscova relaxează restricțiile după dura carantinare a populației, 9 săptămâni

Autoritățile moscovite au decis relaxarea restricțiilor chiar dacă numărul de noi confirmați este foarte mare, precizează BBC.

Capitala Rusei permite redeschiderea parcurilor și a magazinelor, iar oamenii au voie să părăsească propriile case pentru prima dată în nouă săptămâni.

Președintele Vladimir Putin a anunțat că țara a depășit vârful pandemiei, dar numărul de noi cazuri testate pozitiv cu coronavirus este încă foarte mare. Mai mulți specialiști au declarat că ridicarea restricțiilor este foarte riscantă în acest punct al evoluției pandemiei.

Rusia a raportat luni dimineața 9.035 de pacienți pozitivi și 162 de decese din cauza noului coronavirus. La nivel întregii țări au fost raportate 414.878 de persoane infectate, iar alte 4.855 de persoane au pierdut bătălia cu virusul.

Oficialii au declarat că numărul extrem de redus de decese se datorează testării în masă a rusilor. Mai multe voci internaționale au acuzat guvernul că ascund gravitatea pandemiei și nu declară toate decesele survenite în urma infectării.

Moscova a devenit rapid epicentrul pandemiei în Rusia. În mai, primarul Serghei Sobianin a declarat că se așteaptă ca cifrele reale din capitală să fie de trei ori mai mari decât datele declarate.

Sobianin a permis redeschiderea magazinelor, librăriilor, curățătoriilor ecologice, mall-urilor și chiar și a parcurilor.

Rusii vor avea voie să se plimbe prin parc sau să desfășoare activități fizice de 3 ori pe săptămână în anumite intervale orare printr-un sistem de rotație determinat de adresa casei lor.

Autoritățile au interzis adunările de oameni până pe 14 iunie când va fi reanalizată situația generată de pandemie.

În zilele din vârful pandemiei, Rusia a raportat peste 10.000 de cazuri noi în fiecare zi, iar Moscova a înregistrat aproape 6.000 de cazuri din totalul zilnic.

Rata de transmitere a infectărilor a scăzut, iar în această zi au fost depistate doar 2.595 de noi cazuri.

Mai mulți specialiști au anunțat că numărul foarte mare de noi îmbolnăviri nu ar trebui să permită ridicarea restricțiilor. Aceste noi declarații au apărut după ce autoritățile au dublat rata deceselor în aprilie după ce au revizuit mai multe cazuri.

Președintele Putin a anunțat încă din 11 mai că oamenii pot să reînceapă munca în încercarea sa de a redeschide economia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră