Rusia: „Avionul Apocalipsei” va zbura peste Piața Roșie pentru defilarea de 9 mai

04 Mai 2022
Rusia: „Avionul Apocalipsei” va zbura peste Piața Roșie pentru defilarea de 9 mai

Ilyushin Il-80, folosit în special în cazul unui conflict nuclear, a fost văzut deasupra Moscovei pentru prima dată din 2010.
Cu câteva zile înainte de celebra „Ziua Victoriei”, sărbătorită pe 9 mai în Rusia, războiul informaț
ional este în plină desfășurare. După testele cu rachete Satan 2 și simulările de distrugere nucleară occidentală de la televiziunea rusă, Kremlinul scoate avionul Ilyushin Il-80 Maxdome din hangar, scrie BFMTV

Supranumit "Avionul Apocalipsei" sau „Avionul Judecata de Apoi” de către occidentali, după modelul americanului Boeing E-4 „Doomsday”, avionul rusesc cu patru motoare este folosit în special ca centru de comandă în cazul unui conflict nuclear.

În mod clar, este avionul care ar trebui să transporte înalți oficiali ruși și mai ales pe Vladimir Putin în cazul unui atac. Zborul său peste periferia Moscovei din ultimele zile anunță culoarea paradei militare din 9 mai. Avionul nu mai fusese văzut în zbor cu această ocazie din 2010.

Până la urmă, știm foarte puține despre această aeronavă din epoca sovietică, fabricată probabil în 1985 și total lipsită de ferestre, pentru a proteja împotriva fulgerului nuclear. A fost transformat dintr-un avion de linie Ilyushin Il-86.

Există 4 versiuni militare, dar 3 par să fie încă operaționale. Toate au tehnică militară, în special pentru comunicații, și pot rezista câteva zile în zbor, cu condiția să fie alimentate.

Prezența sa în aer pentru „Ziua Victoriei” face, evident, parte din narațiunea Kremlinului în jurul amenințării nucleare, în contextul războiului din Ucraina.

Defilarea aeriană de 9 mai

„Pentru prima dată, opt avioane MiG-29SMT vor zbura peste Piața Roșie sub forma literei „Z” în sprijinul personalului militar rus care participă la o "operațiune militară specială" în Ucraina”, a spus Ministerul Apărării din Rusia

Partea aeriană a paradei va fi închisă de aeronave ale echipelor de acrobație a Cavalerilor și Swifts ruși din formația Cuban Diamond, precum și de avioane de atac Su-25, care vor picta cerul în culorile tricolorului rusesc, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului rus al Apărării

Alte stiri din Externe

Ultima oră