Candidatura Ucrainei la UE: „Nu avem nevoie de o alternativă, ar fi un compromis cu Rusia”, spune Zelensky

21 Mai 2022
Candidatura Ucrainei la UE: „Nu avem nevoie de o alternativă, ar fi un compromis cu Rusia”, spune Zelensky

Ca răspuns la proiectul lui Emmanuel Macron pentru o „comunitate politică europeană”, președintele ucrainean a declarat că Ucraina nu are nevoie de „astfel de compromisuri”, scrie AFP citata de Le Figaro

Orice alternativă la candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană ar fi un „compromis” cu Rusia, a spus Volodymyr Zelensky, ca răspuns la proiectul „comunității politice europene” propus de Emmanuel Macron.
„Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a declarat sâmbătă Volodymyr Zelensky, în cadrul unei conferințe la Kiev cu premierul portughez Antonio Costa.

„Pentru că, credeți-ne, nu vor fi compromisuri cu Ucraina în Europa, va fi un alt compromis între Europa și Rusia. Sunt sigur. Este influența și presiunea politică și diplomatică a oficialilor și lobbyiștilor ruși asupra deciziei unei țări europene de a sprijini sau nu Ucraina.”

Războiul „va fi sângeros, va fi luptă, dar se va încheia definitiv prin diplomație”, a subliniat președintele ucrainean, în timp ce negocierile dintre Moscova și Kiev sunt într-un impas.
Emmanuel Macron prezentase pe 9 mai proiectul „comunității politice europene” în fața Parlamentului European de la Strasbourg, în mijlocul unei dezbateri privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei.

El a explicat apoi că va dura „zeci de ani” pentru ca Ucraina să adere la UE și a sugerat ca, între timp, să facă parte dintr-o „comunitate politică europeană”, care ar putea include Marea Britanie, care a părăsit UE în 2020, sau Moldova.

Alte stiri din Externe

Ultima oră