Zelensky: „Doar diplomația va pune capăt conflictului”

21 Mai 2022
Zelensky: „Doar diplomația va pune capăt conflictului”

Războiul din Ucraina se poate încheia doar prin mijloace „diplomatice”, a asigurat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce negocierile dintre Moscova și Kiev sunt într-un impas, scrie AFP citata de Le Figaro.

„Sfârșitul (conflictului) va fi diplomatic”, a spus el într-un interviu acordat unui canal de televiziune ucrainean. Războiul „va fi sângeros, va fi luptă, dar se va termina definitiv prin diplomație”. „Sunt lucruri pe care le vom putea realiza doar la masa de negocieri. Ne dorim ca totul să revină (ca înainte)”, ceea ce „Rusia nu-și dorește”, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.

Viața soldaților Azovstal ca o condiție
Referindu-se la un document privind garanțiile de securitate ale Ucrainei, el a afirmat că acesta va fi semnat de „prietenii și partenerii Ucrainei, fără Rusia”, în timp ce în paralel va avea loc „o discuție bilaterală cu Rusia”. El a amintit, de asemenea, că a făcut o condiție sine qua non pentru continuarea discuțiilor ca soldații ucraineni care au fost baricadați în vastul complex metalurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, să nu fie uciși de armata rusă. Dar trupele ruse „au dat posibilitatea, au găsit o modalitate ca acești oameni să iasă în viață” din Azovstal, a menționat el. „Cel mai important lucru pentru mine este să salvez cât mai mulți oameni și soldați”.

Marți, un consilier al președintelui ucrainean, Mykhaïlo Podoliak, a indicat că discuțiile dintre Moscova și Kiev sunt „în așteptare”, spunând că Moscova nu arată nicio „înțelegere” a situației. A doua zi, Kremlinul a acuzat Ucraina de „absența totală de dorință” de a negocia cu Rusia pentru a pune capăt invaziei Ucrainei, lansată pe 24 februarie.

Au avut loc mai multe întâlniri între negociatori din ambele părți, dar nu au dat rezultate concrete. Ultima întâlnire dintre șefii delegațiilor - Vladimir Medinski de partea rusă și David Arakhamia pentru Ucraina - datează din 22 aprilie, potrivit agențiilor ruse.

Alte stiri din Externe

Ultima oră