Zelensky îl acuză pe Macron că vrea „să facă concesii diplomatice” și că încearcă să dialogheze cu Putin

14 Mai 2022
Zelensky îl acuză pe Macron că vrea „să facă concesii diplomatice” și că încearcă să dialogheze cu Putin

Șeful statului francez a spus luni că, pentru a pune capăt războiului, trebuie să se construiască pacea fără a „umili” Rusia. O poziție considerată prea indulgentă de către președintele ucrainean, scrie Le Figaro

Emmanuel Macron încearcă „în zadar” să dialogheze cu omologul său rus Vladimir Putin, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, considerând ca nu e „corect” ca președintele francez să fie gata, potrivit acestuia, să „facă concesii diplomatice” Rusiei.

„Nu trebuie să căutăm o ieșire pentru Rusia, iar Macron o face în zadar”, a regretat joi seara Volodimir Zelensky la postul italian de televiziune RAI 1, potrivit imaginilor difuzate vineri pe canalul său Telegram. „Știu că a vrut să obțină rezultate în medierea dintre Rusia și Ucraina, dar nu a obținut niciunul”, a spus el. „Până când Rusia însăși nu vrea și nu va înțelege de ce are nevoie, nu va căuta nicio ieșire”, a adăugat președintele ucrainean.

„Nu suntem pregătiți să pierdem teritoriu pentru a salva ceva pentru cineva”

Să nu „umilim” Rusia
Emmanuel Macron a declarat luni că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, va trebui să se construiască pacea fără a „umili” Rusia. Pentru Volodimir Zelensky, însă, „Macron nu trebuie să facă acum concesii diplomatice (Rusiei)”. El a considerat că această abordare „nu e prea corectă” pentru că îi permite, în ochii lui, lui Vladimir Putin „să salveze ”, într-un moment în care rușii încă încearcă să preia controlul asupra sudului și estului Ucrainei.

Președintele ucrainean a considerat, de asemenea, că „timpul de a sta în jurul unei mese cu Rusia a luat sfârșit”. „Nu se mai poate”, a spus el.

Volodimir Zelensky, însă, și-a repetat încă o dată dorința de a-l întâlni pe Vladimir Putin, „dar numai cu el, fără vreun mediator”. „Și cu o abordare de dialog, nu (prin emiterea) de ultimatumuri”, a spus el.

„Președintele Frantei nu a discutat niciodată nimic cu Vladimir Putin fără acordul președintelui Zelensky. El a spus întotdeauna că depinde de ucraineni să decidă termenii negocierilor lor cu rușii”, s-a apărat vineri Palatul Elysée

Alte stiri din Externe

Ultima oră