Trudeau la Kiev: Putin e responsabil pentru "crime de război" și „va trebui să fie tras la răspundere”

09 Mai 2022
Trudeau la Kiev: Putin e responsabil pentru "crime de război" și „va trebui să fie tras la răspundere”

Vizita premierului canadian nu fusese anunțată. Șeful statului s-a deplasat în timpul zilei la Irpin, oraș devastat de luptele intense dintre armatele ucrainene și cele ruse, scrie AFP citata de Le Figaro

Președintele rus Vladimir Putin este responsabil pentru aceste crime de război odioase, a declarat prim-ministrul canadian Justin Trudeau duminică la Kiev, după ce a vizitat orașul din apropiere Irpin, unde Ucraina acuză Rusia de un masacru de civili.

„Este clar că Vladimir Putin este responsabil pentru aceste crime de război odioase”, a declarat Justin Trudeau în timpul unei conferințe de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky. „Va trebui să fie tras la răspundere”, a adăugat el, la câteva momente după o întâlnire G7 cu omologul său ucrainean.

La începutul după-amiezii, Justin Trudeau plecase la Irpin, în suburbiile Kievului, un oraș devastat de luptele intense dintre armatele ucrainene și cele rusești, înainte de ocuparea sa în martie de către ruși, a anunțat primarul orașului.

„Am fost martor la brutalitatea războiului ilegal purtat de Rusia”, a comentat el reporterilor.

„Justin Trudeau a venit la Irpin pentru a vedea cu ochii săi toate ororile pe care ocupanții ruși le-au făcut orașului nostru”, a scris Oleksandre Markușchin pe Telegram, însoțindu-și mesajul de fotografii făcute cu Justin Trudeau în orașul distrus. Vizita lui Justin Trudeau în Ucraina nu fusese anunțată. Dl Markușchin i-a „mulțumit sincer” primului ministru pentru „sprijinul pe care Canada îl acordă astăzi Ucrainei”.

Vizita oficialilor occidentali
„Credem în cooperarea continuă între țările noastre în reconstruirea orașelor ucrainene după victoria noastră”, a spus el. Irpin, la porțile de nord-vest ale Kievului, a fost scena unor lupte grele între ruși și ucraineni în primele zile ale invaziei ruse de la sfârșitul lunii februarie. Armata rusă a preluat rapid controlul asupra acestui oraș care avea 60.000 de locuitori înainte de război, pe care l-a ocupat apoi pe parcursul lunii martie. Kievul a acuzat de atunci forțele ruse că au comis masacre acolo - la fel ca în orașul vecin Bucha-, după descoperirea a zeci de cadavre îmbrăcate în civil în aceste localități ocupate și apoi abandonate de armata rusă.

Mai mulți oficiali occidentali, inclusiv șeful ONU Antonio Guterres, au vizitat recent Irpin și alte zone rezidențiale din jurul Kievului. Călătoria lui Justin Trudeau a avut loc în aceeași zi cu scurta vizită surpriză a primei doamne americane Jill Biden, care s-a întâlnit cu omologul ei ucrainean Olena Zelenska la Ouzhhorod (est), la o școală de lângă granița slovacă.

Justin Trudeau, vicepremierul Chrystia Freeland și ministrul Afacerilor Externe Mélanie Joly au ridicat împreună steagul la Ambasada Canadei, ale cărei „operațiuni au fost reluate astăzi”, potrivit domnului Trudeau.

Alte stiri din Externe

Ultima oră