Macron: Ucraina nu poate deveni membră a Uniunii înainte de „probabil câteva decenii”

09 Mai 2022
Macron: Ucraina nu poate deveni membră a Uniunii înainte de „probabil câteva decenii”

Chiar dacă mâine i-am acorda statutul de candidat la calitatea de membru (…), știm cu toții bine că procesul ar dura câțiva ani, de fapt probabil câteva decenii, a spus Emmanouel Macron la În fața Parlamentului European, la Strasbourg, scrie Le Monde.

"Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja astăzi un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre. Dar chiar dacă mâine i-am acorda statutul de candidat (...) la calitatea de membru (…), știm cu toții bine că procesul (...) ar dura câțiva ani, de fapt probabil câteva decenii, dacă nu decidem să coborâm standardele acestei apartenențe și, prin urmare, să regândim complet unitatea Europei noastre și, uneori, principiile în numele cărora suntem exigenți față de unii dintre propriii noștri membri. Și la asta ținem cu toții."

Macron solicită crearea unei „comunități politice europene” care să primească în special Ucraina

Astfel, pentru Emmanuel Macron, „Uniunea Europeană, având în vedere nivelul său de integrare și ambiție, nu poate fi pe termen scurt singurul mijloc de structurare a continentului european”.

După afirmația sa asupra unei posibile aderări a Ucrainei, care ar dura „câteva decenii”, Emmanuel Macron se întreabă: „Cum să organizăm Europa din punct de vedere politic și mai larg decât Uniunea Europeană? Pentru aceasta, el dorește crearea unei „comunități politice europene”.

Această comunitate „ar permite națiunilor europene democratice care aderă la valorile noastre fundamentale să găsească un nou spațiu pentru cooperare politică, securitate, cooperare în energie, transport, investiții în infrastructură, circulație a oamenilor, în special a tinerilor noștri”, a continuat el.

„Aderarea la acesta nu prejudecă viitorul membru al Uniunii Europene, dorește să precizeze. Pentru că nu ar fi neapărat închis celor care l-au părăsit. „Trebuie să aducem Europa noastră împreună în adevărul geografiei sale, cu dorința de a păstra unitatea continentului nostru”, conchide el în fața europarlamentarilor reuniți la Strasbourg.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră