Activele rusești sunt abia atinse în UE, cu doar 14 miliarde de dolari confiscate dar doar șase națiuni din cele 27. Germania, Franța, Irlanda și alte trei țări ale Uniunii Europene reprezintă aproape toate 13,9 miliarde de euro (14 miliarde de dolari) în active rusești care au fost înghețate în UE de la invadarea Ucrainei, potrivit șefei de justiție al blocului, scrie Bloomberg.
Germania, Franța, Irlanda și alte trei țări ale Uniunii Europene reprezintă aproape toate cele 13,9 miliarde de euro (14 miliarde de dolari) în active rusești care au fost înghețate în UE de 27 de națiuni de la invadarea Ucrainei, potrivit șefei de justiție al blocului.
Cele trei țări, plus Austria, Belgia și Luxemburg au înghețat 12,7 miliarde de euro în active, în timp ce altele au semnalat că au confiscat sume mici sau deloc, a declarat comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, într-un interviu.
„Sunt șase state membre care fac treaba”, a spus el. „Avem o situație în care unele state membre ne oferă o mulțime de informații, altele ne oferă informații despre sume foarte mici” și „devine mai complicat când anumite țări nu comunică”.
UE a propus vineri o nouă listă de sancțiuni care vizează Rusia și acțiuni de înăsprire a pachetelor de sancțiuni existente. Blocul lucrează, de asemenea, pentru a spori puterile statelor UE de a sechestra bunurile criminale, inclusiv cele ale persoanelor și entităților ruse sancționate, prin extinderea listei de infracțiuni precum spălarea banilor și corupția pentru a include încălcarea sancțiunilor UE.
În martie, UE a creat un nou grup operativ „înghețare și sechestrare” pentru a îmbunătăți coordonarea. Permite schimburi și întâlniri regulate și a contribuit deja la „o creștere mare” a numărului de active înghețate în unele țări, a spus Reynders.
Problema rămâne că „uneori nu primim un răspuns, chiar dacă avem acest grup de lucru în care toată lumea este prezentă, sau primim sume mici în comparație cu dimensiunea țării”, a spus el.
Reynders caută noi reguli UE care să faciliteze nu numai înghețarea, ci și confiscarea bunurilor. Pentru a face acest lucru, trebuie să existe o legătură cu o crimă, a spus el.
„Ceea ce am cerut acum să iau în considerare este să actualizez regulile existente pentru a include și încălcarea sancțiunilor ca infracțiune”, a spus el.
Parlamentul European și-a dat sprijinul, iar guvernele membre vor urma exemplul după vară, a spus el.
„Acest lucru ne va permite să prezentăm regulile în octombrie”, a spus el.