Gazul rusesc: redutabila capcană întinsă de Putin

19 Mai 2022
Gazul rusesc: redutabila capcană întinsă de Putin

Chiar dacă Europa începe să-și reducă importurile de gaz rusesc, creșterea prețurilor asigură venituri record Moscovei pentru finanțarea războiului din Ucraina. Amenințând cu un embargo dar fără a lua măsuri, europenii au căzut într-o capcană din care Putin este marele câștigător. Cel puțin pana acum, scrie Les Echos.

Acesta este un paradox din ce în ce mai greu de justificat. În ciuda războiului din Ucraina, zi de zi, europenii finanțează armata rusă cumpărând gaz la prețuri exorbitante. În ciuda sancțiunilor, declarațiilor mărețe și a promisiunilor de embargo, cei douăzeci și șapte trimit 200 de milioane de dolari pe zi către Gazprom, societatea publică care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, conform calculelor lui Thierry Bros, profesor la Științe Politice în Paris. Suficient pentru a acoperi bugetul de apărare al Rusiei, estimat la 180 de milioane de dolari pe zi, pe baza cheltuielilor de anul trecut de Center for Research on Clean Air and Energy.

Datorită creșterii prețurilor, Rusia ar trebui să primească anul acesta 100 de miliarde de dolari în venituri din gaze din Europa, aproape dublu fața de anul trecut, când prețurile erau deja mari, estimează  analiștii de la Citi. Și asta fără a lua în calcul veniturile din petrol, cărbune și alte materii prime...
 
Prețurile compensează volumele

Dependența de gaz a Europei de Rusia s-a transformat într-o capcană pe care Vladimir Putin o abordează cu o eficiență formidabilă. „De îndată ce prețurile se calmează ușor, o declarație sau o amenințare cu o reducere din partea Kremlinului este suficientă pentru a le face să revină”, observă Anne-Sophie Corbeau, cercetător la Centrul pentru Politica Energetică Globală de la Universitatea Columbia.

Dincolo de variațiile zilnice adesea violente, prețurile gazelor europene au fost constant de cinci până la șase ori peste normal de la sfârșitul anului trecut. Gazprom a început să reducă livrările către Europa chiar înainte de începerea războiului, declanșând îngrijorări fără precedent pe piețele de gaze. Nu există niciun motiv să sperăm la o scădere, dacă ne bazăm pe contracte futures care se vând la prețuri la fel de mari până la începutul anului viitor.

Fără îndoială, Vladimir Putin a câștigat primul tur al bătăliei energetice. Pentru că, chiar dacă europenii încep să cumpere ceva mai puțin gaz, explozia prețurilor compensează scăderea volumelor livrate si chiar o depaseste.

Sancțiuni și contra-sancțiuni

Prima ilustrare cu cazul Poloniei și Bulgariei. Aceste două țări nu vor mai cumpăra o singură moleculă de la Gazprom, pentru că au refuzat noul sistem de plată în ruble cerut de Vladimir Putin. Vești proaste pentru Rusia? Nu ! Pentru că închizând robinetele, stăpânul Kremlinului a arătat că este gata să-și îndeplinească amenințările.
Ca răspuns, prețurile gazelor au crescut cu peste 15% în două zile... suficient pentru a compensa pierderea unei cifre de afaceri relativ modeste la scara Gazprom. Polonia hotărâse în orice caz să nu-și reînnoiască contractul cu numărul unu mondial în gaze, care a expirat la sfârșitul anului.

Încă o lovitură de presiune, la fel de eficientă, săptămâna trecută. Kremlinul a sancționat mai multe filiale europene Gazprom, ca represalii pentru sancțiunile de la Bruxelles. Consecințele concrete sunt greu de evaluat imediat, dar Germania, cel mai mare client al Rusiei, riscă să fie afectată.

O bucată de conductă care trece prin Polonia nu va mai fi folosită, a mai anunțat Gazprom. Volumele implicate sunt mici, iar alte conducte de gaze pot prelua în teorie. În orice caz, Rusia va recupera în preț ceea ce pierde în volum, deoarece această decizie a provocat încă o lovitură prețurilor europene.

Nord Stream 2 a fost deja rambursat

Cifrele sunt atât de mari încât te amețesc. În doar un trimestru, la sfârșitul anului 2021, superprofiturile Gazprom au plătit integral gazoductul Nord Stream 2, care a costat Rusia zece miliarde de dolari. Această conductă de sub Marea Baltică nu va intra, probabil, niciodată în funcțiune, din cauza sancțiunilor Uniunii Europene. Nu contează, investiția a fost deja „rambursată” prin creșterea prețurilor.

Atât de mult încât unii încep să se întrebe despre strategia celor douăzeci și șapte.

Amenințăm cu sancțiuni ceea ce duce la creșterea prețurilor", s-a enervat un industriaș din sector. "Dar nu le implementăm, ceea ce înseamnă că volumele vândute de Rusia sunt încă foarte mari. Putin câștigă din ambele! »

Soluția, potrivit acestei surse, ar fi să se precizeze că nu va exista embargo pe gaze pe termen scurt. „Acest lucru ar reduce imediat prețurile, care nu mai au nicio legătură cu realitatea pieței europene, unde gazul este în mare măsură suficient pentru a ne satisface nevoile”.

O astfel de soluție, desigur, nu ar împiedica Moscova să continue să amenințe că va închide robinetele, admite Mike Fulwood, cercetător la Institutul de Studii Energetice din Oxford. Dar cel puțin certitudinea acordată importatorilor europeni ar liniști piața, ar scădea prețurile și ar reduce veniturile statului rus, susține el. Până când Europa se va descurca cu adevărat fără gazul rusesc în câțiva ani.

Dar recunoașterea faptului că embargoul nu este sustenabil pe termen scurt, ceea ce este o realitate de fapt, este totuși imposibilă din punct de vedere politic. „Ar fi o capitulare în fața lui Putin”, spune aceeași sursă.

Europa este cu adevărat prinsă în capcană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră