Christine Lagarde spune că Rusia foloseste cripto-monedele pentru a evita sancțiunile

22 Mar 2022
Christine Lagarde spune că Rusia foloseste cripto-monedele pentru a evita sancțiunile

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus că există semne că unii ruși încearcă să ocolească sancțiunile legate de războiul din Ucraina, transformând ruble în criptomonede și monede stabile, spune Bloomberg.

„Când vedeți volumele de ruble transformate în stabile, în criptomonede, în acest moment este cel mai înalt nivel pe care l-am văzut din 2021”, a spus Lagarde la un eveniment virtual marți.

Activele criptografice „sunt cu siguranță folosite, așa cum vorbim, ca o modalitate de a încerca să eludeze sancțiunile care au fost decise de multe țări din întreaga lume împotriva Rusiei”, a spus ea.

Măsurile anunțate de SUA și Uniunea Europeană vizează limitarea capacității Rusiei de a face afaceri în dolari și alte valute internaționale. Acestea includ sancțiuni pentru băncile majore și restricții asupra elitei țării.

Acest lucru a condus la speculații că criptomoneda-- care este prezentată ca o alternativă la sistemele financiare tradiționale -- ar putea servi drept un instrument pe care rușii bogați l-ar putea folosi pentru a eluda aceste sancțiuni.

Săptămâna trecută nu existau dovezi că Rusia sau președintele Vladimir Putin ar folosi criptomonede pentru a se sustrage de la bariere, potrivit lui Jonathan Levin, cofondatorul companiei de analiză blockchain Chainalysis.

El și mai mulți experți din industrie au declarat Comitetului bancar al Senatului SUA că piața cripto este prea mică pentru a facilita orice evaziune la scară largă a sancțiunilor de către ruși.

Cu toate acestea, Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, a avertizat că criptomoneda ar putea reprezenta o „lacună majoră” în inima sistemului financiar.

„Riscul utilizării abuzive a cripto-activelor pentru a eluda sancțiunile împotriva Rusiei este o reamintire importantă că acestor piețe trebuie să li se solicite să respecte cele mai stricte standarde – inclusiv în ceea ce privește cunoașterea clientului, împotriva spălării banilor și cerințele de dezvăluire”, el a spus marți.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră