UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei în ianuarie 2023 și se pregătește pentru o iarnă grea

16 Iul 2022
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei în ianuarie 2023 și se pregătește pentru o iarnă grea

Confruntată cu perspectiva unui război lung, Uniunea Europeană (UE) își întărește sancțiunile împotriva Moscovei și pune în aplicare măsuri pentru a-și continua sprijinul militar pentru Ucraina și pentru a face față unei întreruperi a aprovizionării cu gaze rusești, mai multe țări membre fiind foarte dependente, scrie Le Monde .

Aceste priorități vor fi în centrul unei serii de întâlniri europene săptămâna viitoare. Comisia Europeană a propus vineri să interzică achizițiile de aur din Rusia pentru a alinia sancțiunile UE cu cele ale partenerilor săi din G7.

Șeful diplomației, Josep Borrell, va propune, la rândul său, înscrierea de noi personalități ruse pe lista neagră a UE.„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare. Prin urmare, propunem astăzi să ne consolidăm sancțiunile grele UE împotriva Kremlinului, să le aplicăm mai eficient și să le prelungim până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să continue să plătească un preț mare pentru agresiunea sa”, a spus preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce a transmis noile măsuri celor Douăzeci și șapte.

Miniștrii de externe vor avea o primă discuție pe marginea acestor sancțiuni luni la Bruxelles, dar nu este așteptată nicio decizie în timpul întâlnirii lor, a spus un înalt oficial european.

Cel mai mare cumpărător de aur rusesc este Marea Britanie, cu 290 de tone în 2020 pentru o sumă de 16,9 miliarde de dolari, potrivit indicațiilor de la vama rusă. Însă decizia UE nu va fi simbolică, deoarece „va întrerupe un alt robinet de finanțare pentru războiul lui Putin din Ucraina ”, a explicat înalt oficial al UE.

De asemenea, miniștrii trebuie să elibereze o a cincea tranșă de 500 de milioane de euro din Facilitatea europeană pentru pace pentru a finanța echipamentele militare și armele furnizate Ucrainei, potrivit diplomaților europeni. Mai multe state membre mai trebuie să obțină aprobarea parlamentelor lor pentru a acorda finanțarea acestui fond creat în afara bugetului european. Este necesară unanimitatea.

UE va fi astfel eliberat de la începutul conflictului 2,5 miliarde de euro din cele 5,7 miliarde alocate acestei facilitati.

Alte stiri din Externe

Ultima oră