„Babușca Z”, noua vedetă a propagandei ruse

06 Mai 2022
„Babușca Z”, noua vedetă a propagandei ruse

Joi, o statuie a fost dezvelită de soldații ruși care ocupau Mariupol în Ucraina. Reprezintă o bătrână cu un steag sovietic în mână, care a devenit o nouă figură în propaganda rusă.
O statuie inspirată de o femeie ucraineană în vârstă a apărut într-un videoclip filmat de soldații ucraineni, în care batrâna se opune soldaților care au venit să-i aducă mâncare, scrie TF1Info

Soldații ruși au inaugurat joi la Mariupol o statuie în cinstea sa. Reprezintă o bătrână care poartă cu mândrie un steag sovietic în mână. Această femeie de la țară poartă o basma tradițională, o fustă și o pereche de cizme. O statuie inspirată de o țărancă ucraineană care a devenit foarte populară printre pro-Putin. A fost ridicată la statutul de simbol, devenind noua vedetă a propagandei ruse.

De atunci, în toată țara putem vedea picturi murale ale acestei „Babușca”. Dar, rușii nu se opresc aici. Desene, cărți poștale, bannere și autocolante sunt de vânzare. Totuși, s-ar părea că această bătrână, al cărei prenume nimeni nu-l cunoaște cu adevărat, se simte total neînțeleasă.

Cum a devenit aceasta femeie ucraineană de la țară „Babușca Z”?
„Babușca Z”, denumire cu referire la litera devenită simbolul „operațiunii speciale” rusești, a apărut pentru prima dată pe 7 aprilie într-un videoclip realizat de soldații ucraineni. Acești soldați se apropie de o mică fermă din Donbass, de unde  iese o bătrână ținând mândră steagul sovietic. Soldații ucraineni îi dau mâncare și îi iau steagul. Ea începe prin a accepta această mâncare, apoi le-o returnează.

Pe rețelele de socializare, ipotezele curg. Pentru unii, acest act demonstrează că a regretat acest trecut sovietic și că apără operațiunea desfășurată de Rusia. A fost suficient pentru Kremlin să ridice această bătrână la rang de simbol. Un al doilea videoclip a apărut de atunci pe Telegram, susținând că numele femeii este Anya și locuiește lângă Dvorichna, la cinci kilometri de linia frontului, dar nimic nu a fost confirmat.

O versiune contrazisă de ucraineni
Pentru Pedro Andriyushenko, viceprimarul Mariupolului, acest videoclip nu reflectă realitatea. "Ieri, a fost un reportaj prezentat în Ucraina, de către un jurnalist din Belarus, care a intervievat această bunică. Regretă foarte mult că aceste imagini sunt folosite împotriva Ucrainei", explică el la LCI. Această bătrână ar fi luat soldații ucraineni drept soldați care doresc să-i distrugă casa cu orice preț. "Rușii au încercat să dezmintă, trecând-o pe această doamnă drept cineva care regretă trecutul sovietic. Războiul purtat este războiul opiniilor asupra viitorului european", continuă viceprimarul Mariupolului.

Prin urmare este adevarat că  această țărancă ucraineană s-a opus rezistenței ucrainene sau pur și simplu a vrut să-și apere casa de soldați? Greu de spus.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră