Donald J. Trump a crezut că poate aplica la președinția celui mai puternic stat din lume principiile de business pe care le cunoaște. Bogăția lui, în mare parte moștenită de la tatăl său, l-a propulsat în lupta pentru Casa Albă și Donald a câștigat într-o țară în care nivelul educației scade vertiginos. Dar cînd toate astea îți sunt demonstrate de Bob Woodward, unul dintre cei doi jurnaliști care au condus ancheta Watergate, parcă ai argumente în plus să crezi că e ceva putred în modul în care SUA sunt conduse astăzi.
Cartea “Fear. Trump in the White House” este stufoasă, plină de detalii, fapte, cifre. Este rezultatul unui efort fenomenal de documentare. Volumul sintetizează mii de ore de interviuri, mii de pagini de documente, sute de situații. Este împărțită pe capitole tematice, dar există și un fir cronologic, de la încercarea lui Trump de a candida, la succesul lui în alegeri și la perioada de “domnie” care a urmat pînă acum.
Comoară documentară
Evident că Woodward a avut acces la surse și documente la care muritorii de rînd și chiar cei mai buni jurnaliști americani de astăzi nici nu pot visa. Un jurnalist atît de respectat ca Woodward a fost primit în cercurile de la Casa Albă și a putut sta de vorbă cu zeci de oameni din anturajul lui Trump și cu cohorta de demisionari din jurul președintelui.
Dacă nu ai cunoștințe de background despre politica și economia SUA, va fi mai greu să înțelegi unele părți din carte. Dar nimeni nu te împiedică să cauți online situațiile la care face referire autorul. Eu am savurat îndeosebi episoadele în care Trump se dovedește un ignorant complet, cele în care este manipulat de oameni din jur fără să-și dea seama și părțile în care se demonstrează că Twitter este singura metodă de comunicare pe care o poate înțelege mintea unui președinte bizar cum este Trump.
Am apreciat, dar mi-au dat și fiori pe șira spinării detaliile privind tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord și discuțiile din culise despre președintele nord-coreean Kim Jong-un. Este incredibil cît de volatilă poate fi situația în care președintele SUA amenință că va folosi celebrul buton nuclear și sunt total puerile și ridicole jignirile privind puterea atomică, din partea președintelui american.
La fel de ridicole și triste în același timp sunt încercările celor din anturajul de la Casa Albă de a îndepărta de pe biroul lui Trump documentele considerate periculoase pentru țară, dacă ar fi semnate:
Cohn and Porter worked together to derail what they believed were Trump’s most impulsive and dangerous orders. That document and others like it just disappeared. When Trump had a draft on his desk to proofread, Cohn at times would just yank it, and the president would forget about it. But if it was on his desk, he’d sign it. “It’s not what we did for the country,” Cohn said privately. “It’s what we saved him from doing.”
Este însă de apreciat că Trump a avut o strategie bazată pe 3 puncte atunci cînd a candidat. Evident, strategia i-a fost creionată de echipa de campanie, nu l-ar fi dus pe el capul să fie un strateg, chiar dacă aceste 3 idei macină acum SUA la temelie:
- Oprirea imigrației ilegale de masă și limitarea imigrației legale
- Păstrarea în SUA a job-urilor din industria manufacturieră
- Oprirea războaielor fără sens duse de SUA în diferite părți ale Globului
Cartea lui Woodward are destule episoade din care deducem trăsături ale personalității lui Trump care au dominat paginile ziarelor de scandal de pe timpuri și care au făcut-o pe Melania Trump să se gîndească la divorț. Una dintre aceste trăsături este dorința permanentă a lui Trump de a se înconjura de femei frumoase și deștepte, deci două atribute de care el nu dispune. Altfel nu se explică numirea lui Hope Hicks, la cei doar 28 de ani ai, în funcția de specialist de relații publice:
She had two qualities important to Trump—loyalty and good looks. She had modeled as a teenager and now, with perfectly made-up eyes and long brown hair swept back on one side, she had the polished and glamorous look Trump liked. She also had genuine public relations skills.
Cert este că majoritatea comportamentelor lui Trump de astăzi pun în pericol stabilitatea planetei și pot duce la conflicte, tensiuni și chiar războaie. Trump nu înțelege că nu toate lucrurile pot fi considerate planuri de afaceri și că există situații în care trebuie să cheltuiești pentru a-ți asigura pacea pe termen lung, fără să ai profituri pe termen scurt.
President Trump is a good listener, Mattis said, as long as you don’t hit one of his third rails—immigration and the press are the two big ones. If you hit one, he is liable to go off on a tangent and not come back for a long time. “Secretaries of Defense don’t always get to choose the president they work for.”
Este totuși halucinant ca un președinte american să se bazeze pe Twitter ca portavoce internațională, aflîndu-se de multe ori la limita dintre informare, jignire și izbucnirea unui conflict militar.
“It’s okay to tweet to your advantage, Mr. President. Don’t tweet to your disadvantage. They’re always trying to drag you into their swamp. You’ve got to have the discipline not to take the bait.” (Lindsay Graham)
Priebus, Porter and others continued to try to persuade Trump to curtail his use of Twitter. “This is my megaphone,” Trump replied. “This is the way that I speak directly to the people without any filter. Cut through the noise. Cut through the fake news. That’s the only way I have to communicate. I have tens of millions of followers. This is bigger than cable news. I go out and give a speech and it’s covered by CNN and nobody’s watching, nobody cares. I tweet something and it’s my megaphone to the world.”
Recomand această carte tuturor celor preocupați de situația internațională, dar și celor care vor să înțelegă cum poate ajunge într-un rol atît de important un om fără calități evidente necesare unui președinte de stat puternic. Luați acest volum ca un avertisment despre ce se poate întîmpla cînd votezi sub impulsul frustrării, dar și cînd banii sunt cel mai important element al succesului în campania electorală.
Citește și:
DOCUMENTAR “THE CHOICE 2020: Trump vs. Biden (Frontline)”
ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL cyberculture.ro
AUTOR: George Hari Popescu
MAI MULTE, DE ACELAȘI AUTOR, AICI
Acest articol este pus la dispoziţie sub licența Atribuire-Partajare în Condiții Identice 4.0 Internațional
Link: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.ro