Agenda profesioniștilor la Bookfest 2023. O întrebare cât o mie de cuvinte. „Mai merg cărțile? - Mai meeerg” (REPORTAJ)

25 Mai 2023 | scris de R. R.
Agenda profesioniștilor la Bookfest 2023. O întrebare cât o mie de cuvinte. „Mai merg cărțile? - Mai meeerg” (REPORTAJ) Galerie foto (3)

O statistică Eurostat din 2019 arăta că numărul românilor care cumpără cel puțin o carte într-un an nu trecea de 1,3 milioane. După 2019 se știe ce a urmat…Acum, pe tărâmul cărților, fiecare luptă cu ce are și cum poate! Că lupta decurge bine o demonstrează Bookfest 2023. În România, numărul cititorilor de carte este din ce în ce mai mic, multe edituri aflându-se încă în proces de redresare, după o perioadă în care vânzările au fost serios afectate (perioada pandemică, postpandemică ș.a.). Iată că celebrul – pe nișa lui – salon de carte (sau târg de carte, cum preferați).

 Bookfest 2023 nu numai că încearcă să dea un suflu nou acestei piețe vitregite, dar ideea e că poate reuși. Jurnalista Roxana Rosetti a luat pulsul cărților din teren. Vreți să vedeți ce a ieșit?

Nu m-am dus cu mare aplomb la deschiderea Bookfest, am pornit cu spirit liniștit, alene, dornică să respir mirosul cărților „de tîrg”. Nu prea mă atrag anunțurile „pompoase” de lansări , dar îmi place vânzoleala editorilor și, de data aceasta, recunosc drept frumoasă modestia cu ștaif care bântuie prin standuri. Deși se știu deja care sunt editurile cu posibilități încă de la intrare – mărimea impresionantă a unora dintre standuri este poate prea…impresionantă – pare că un consens general îi leagă pe toți: binele CĂRȚII.

Îmi dă o stare bună să văd încă de pe la capătul tramvaiului 41, oameni cu „plase” pline de cărți…Apoi, încă de la intrarea în târg, la fel (e bine, au reduceri editurile – mă gândesc; și da, și nu, bine e că oamenii poartă cu ei cărți…fizice).

Bookfest 2023: Prin preajma „locului crimei”

Tot încă de la intrare îmi sare în ochi „locul crimei”. Ajung la el, mai precis la Editura Crime Scene Press, iar în fața standului, pe unul dintre cele două fotolii roșii ce îmi sunt binecunoscute din perioada gloriei cărților, își așteaptă cititorii la autografe domnul Arion (scriitorul George Arion nu mai are nevoie de vreo prezentare): „Iar dumneata?” – mă întreabă glumeț, știind foarte bine că, la fiecare târg al cărții mă întreabă la fel, e ca un fel de cod Morse al cărților între noi.

Agenda profesioniștilor la Bookfest 2023

Bookfest 2023 este gazda unor interesante dezbateri și ateliere despre problemele și soluțiile care pot fi aplicate în piața de carte din România

Dacă vreți să deveniți scriitor sau poet, Bookfest 2023 vă pune la dispoziție o serie de ateliere practice susținute de nume mari ale lumii editoriale. Mircea Cărtărescu, Tatiana Niculescu, Dan Alexe, Gabriela Adameșteanu, Mircea Vasilescu, Ioana Bâldea Constantinescu, Radu Paraschivescu, Gheorghe Erizanu, Alex Donovici, Luminița Corneanu, Bruno Mazzoni, Adina Popescu, Dan Croitoru, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lidia Bodea, Marius Chivu, Cătălin Striblea și mulți, mulți alții vor fi protagoniștii unei suite de evenimente profesionale la această ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest

Nu în ultimul rând, vă reamintesc programul de vizitare:

Joi, 25 mai: 10.00 – 20.00;

Vineri, 26 mai: 10.00 – 21.00;

 Sâmbătă, 27 mai: 10.00 – 21.00;

Duminică, 28 mai: 10.00 – 20.00

 

Materialul INTEGRAL poate fi citit pe site-ul oficiuldestiri.ro!

Alte stiri din Carte

Ultima oră