Muhammad Ali: ”De ce totul este alb?”

11 Iun 2020 | scris de A.A.
Muhammad Ali: ”De ce totul este alb?”

Legenda boxului internațional, Muhammad Ali, a acordat un interviu în anul 1971 în care povestea o discuție cu mama sa. Întrebarea care persista în copilăria sa era: ”De ce totul este alb?”, precizează BBC.

El a precizat că a fost un copil extrem de curios, îi adresa dese întrebări destul de profunde pentru vârsta pe care o avea mamei și observa o abundență a obiectelor albe, a persoanelor albe în literatură, media, produse de uz general, chiar și în religie și nu înțelegea de ce persoanele de culoare nu apar nicăieri.

”O întrebam pe mama de ce Isus este alb, are ochi albaștri și este blond? De ce toți cei care Îl slujesc sunt albi? Îngerii, Papa, mama sa, Maria. Mamă, noi când vom muri vom ajunge în Rai?

Mama îmi răspundea de fiecare dată cu încredere că vom ajunge și noi în Rai. Atunci dacă albii ajung și ei în Rai, noi, negrii suntem în bucătărie și pregătim lapte cu miere.

Niciodată nu am înțeles de ce trebuie să mor ca să ajung în Rai. De ce nu pot avea case frumoase, bani și mașini bune? De ce trebuia să ajung în Rai să primesc lapte cu miere ? Mie nici măcar nu-mi place. Eu vreau o friptură.

De mic copil am fost extrem de curios și am pus o groază de întrebări.

M-am întrebat adesea de ce Tarzan, regele junglei din Africa era alb? El avea o forță de neimaginat. Se lupta cu animale, trăgea cu arcul și era neînfricat. Putea chiar să și vorbească cu animalele. De ce africanii nu puteau să audă animalele că doar ei erau acolo cu mult înaintea lui Tarzan.

Miss America a fost tot timpul albă, Miss Univers, toate concursurile de frumusețe au fost câștigate de albi. Femeile de culoare sunt extrem de frumoase, au o culoare a pielii deosebită, au forme perfecte, dar nu câștigă.

Până și tortul îngerilor era alb, iar tortul diavolilor era negru, de ciocolată.

Albă-ca-Zăpada este albă, Moș Crăciun este alb, până și loccuința președinților americani este Casa Albă. Tot timpul mi-am pus problema de ce totul este ALB”, a mărturisit acesta.

Pe lângă calitățile excepționale de atlet, celebrul Ali a fost o voce importantă în lupta pentru egalitatea drepturilor, pentru respectarea drepturilor civile și chiar și poet.

Acesta a decedat la vârsta de 74 de ani în Arizona.

Alte stiri din Sport

Ultima oră