Un oficial de rang înalt din Serbia a lansat o serie de critice la adresa Moscovei după ce purtătoarea de cuvânt al Ministerul rus de Externe a ironizat participarea președintelui sârb la ceremonia de la Casa Albă cu ocazia discuțiilor despre normalizarea relațiilor Serbia - Kosovo.
Schimbul public de replici dintre cele două state reprezintă o raritate având în vedere relația apropiată istorică dintre Serbia și Rusia.
Președintele sârb Aleksandr Vucic a fost prezent vineri în Biroul Oval alături de premierul kosovar Avdullah Hoti, într-un eveniment menit să contribuie la normalizarea relațiilor economice dintre cele două state. Evenimentul a fost găzduit de președintele american Donald Trump.
A doua zi după ceremonie, Maria Zaharova a publicat o imagine cu Vucic în fața biroului lui Donald Trump și a scris o postare ironică indicând că liderul de la Belgrad ar fi trebuit să joace rolul unui personaj seducător precum cel jucat de Sharon Stone în filmul american „Instinct Primar".
Duminică, Marko Djuric, oficial de rang înalt în guvernul de la Belgrad, i-a luat apărarea lui Vucic și a lansat critici la adresa purtătoarei de cuvânt al Ministerul de Externe din Rusia.
De asemenea, el a reamintit că președintele rus Vladimir Putin l-a lăsat pe Vucic să aștepte 90 de minute înainte unui întâlniri la Moscova.
Vucic „nu a spus un singur cuvânt de rău despre Rusia, nici măcar în acel loc (nr. Biroul Oval)", a scris Djuric pe Twitter.
Vucic „a așteptat o oră și jumătate să fie primit de președintele Rusiei și nu cerut niciodată un scaun special. Nu vă voi permite să atacați mândria Serbiei. Rușine să vă fie!", a completat oficialul de la Belgrad.
Într-o postare ulterioră pe Facebook, Zaharova a dat înapoi față sugestia despre Vucic, afirmând că a fost înțeleasă greșit.
Ministerul de Externe al Rusiei a transmis, duminică, că Serghei Lavrov a avut o conversație telefonică cu Vucic, cu ocazia căreia președintele sârb l-a informat pe șeful diplomației ruse despre concluziile vizitei la Washington.
Privind Kosovo, oficialii ruși au subliniat că Kremlinul își menține poziția de a căuta „o înțelegere pe termen lung în baza rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate ONU".
Discuțiile din Biroul Oval au marcat un progres semnificativ pentru a ajunge la un acord între Belgrad și Pristina pentru stabilirea de relații diplomatice complete.
O fosta provincie a Serbiei, Kosova s-a rupt în urma războiului din 1999 și și-a declarat independența. Serbia a refuzat să recunoască independența și cele două părți au fost implicate în mai multe blocaje comerciale. Independența Kosovo nu este recunoscută de mai multe state, prin care România, Rusia sau Spania.