Secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany a comparat într-o conferință de presă fotografia lui Donald Trump din fața unei biserici cu o imagine în care fostul prim ministru britanic Winston Churchill examina dezastrul generat de bombardamentele din cel de-al doilea Război Mondial din 1941, precizează The Hill.
Administraţia americană a apărat energic miercuri ieşirea controversată a preşedintelui Donald Trump, cu o Biblie în mână, în faţa unei biserici din apropierea Casei Albe, după ce protestatari adunaţi în zonă au fost dispersaţi cu brutalitate de către forţele de ordine recurgând la gaze lacrimogene.
"Preşedintele a dorit să transmită un mesaj puternic", a explicat purtătoarea sa de cuvânt Kayleigh McEnany, asigurând că Donald Trump a mers pe urmele unor mari personalităţi precum fostul prim-ministru britanic Winston Churchill.
"De-a lungul timpului, am văzut preşedinţi şi lideri care au avut momente de leadership şi de simboluri foarte puternice, de importanţă pentru ţara lor", a spus ea în continuare.
El a procedat "la fel ca Churchill, care a mers să constate pagubele provocate de bombe acesta a fost atunci un puternic mesaj de leadership adresat poporului britanic", a adăugat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Kayleigh McEnany a evocat de asemenea momentul când preşedintele George W.Bush a efectuat în mod simbolic prima aruncare într-un meci de baseball pe Yankee Stadium din New York, la scurt timp după atacurile din 11 septembrie, președintele Jimmy Carter a îmbrăcat în mod simbolic un tricou ce încuraja economisirea energiei, iar George Bush a semnat un act îndreptat spre a ajuta cetățenii cu dizabilități grave fiind flancat de doi membri ai acestei comunități.
Decizia lui Donald Trump de a se duce pe jos luni în faţa bisericii Sf.Ioan, clădire emblematică situată în apropierea Casei Albe, care fusese avariată în ajun de manifestanţi, a făcut obiectul unor critice puternice.
Vizita lui Trump la biserică a venit la scurt timp după ce acesta a solicitat guvernatorilor măsuri mult mai radicale pentru a opri manifestațiile și chiar i-a amenințat că va aduce armata pe străzi dacă ei nu sunt capabili să gestioneze protestatarii.
Președintele s-a descris ca un aliat al protestelor pașnice, dar cele ale anarhiștilor, antifa și altor organizații ce au o agendă ascunsă sunt în afara legii și va fi obligat să ia măsuri rapide pentru a le opri.
Mai mulţi responsabili politici şi religioşi au denunţat modul în care manifestanţii au fost dispersaţi cu violenţă pentru a i se permite preşedintelui să fie fotografiat în faţa clădirii.
De asemenea, aceştia au deplâns modul în care Donald Trump a fluturat o Biblie în faţa fotografilor.
Reverendul Mariann Budde, episcopul Bisericii Episcopale din Washington, a denunţat o iniţiativă "profund insultătoare" şi deturnarea "a ceea ce este sacru într-o postură politică".