Primăria Capitalei se implică în reluarea activității în teatrele bucureștene

27 Mai 2020 | scris de A.A.
Primăria Capitalei se implică în reluarea activității în teatrele bucureștene

Instituţiile de cultură administrate de Primăria Capitalei caută soluţii pentru a-şi relua activitatea în condiţii sigure, primarul general, Gabriela Firea, exprimându-şi opinia că organizarea de spectacole în aer liber, respectând normele impuse de starea de alertă, ar fi un lucru bine-venit, precizează Agerpres.

"Am avut o videoconferinţă cu directorii instituţiilor culturale din subordine pentru a pune la punct un plan de reîncepere treptată a activităţilor artistice. Discuţiile s-au axat pe variante care să respecte actuala necesitate de distanţare şi alte condiţii care asigură protecţia tuturor participanţilor. Toate soluţiile identificate vor fi înaintate Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea relaxării restricţiilor aflate încă în vigoare, în această perioadă de alertă. Demersul vine în contextul în care, în prezent, nu există un regulament de funcţionare a instituţiilor de cultură în contextul pandemiei", a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Ea a spus că a fost şi rămâne în continuare un susţinător al culturii, de aceea consideră că este important să se reia activitatea teatrelor din subordinea Municipalităţii, mai ales în condiţiile în care în această vară mulţi dintre bucureşteni aleg să nu plece din Capitală sau îşi reduc vacanţele.

"Am apreciat foarte mult ceea ce aţi făcut în această perioadă dificilă în care ne aflăm, iar proiectele pe care le-aţi derulat online au avut un impact foarte mare la public. Pe de altă parte, ştiu foarte bine că un calculator nu poate să înlocuiască emoţia, căldura şi apropierea de public pe care le transmiteţi spectatorilor. Cred că organizarea de spectacole în aer liber, respectând normele impuse de starea de alertă, ar fi un lucru bine-venit, pentru că avem teatre şi instituţii culturale care au terase şi spaţii deschise", a afirmat Gabriela Firea.

Aceasta a menţionat câteva dintre propunerile de spaţii în aer liber luate în calcul, unde pot avea loc spectacole în condiţii adaptate actualului context medical: Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău, cu o capacitate de 2.000 de locuri, administrat de Teatrul ''Constantin Tănase'', dar care poate fi folosit în baza unui program bine stabilit de toate instituţiile culturale; Teatrul Odeon, care se poate transforma în teatru în aer liber prin culisarea tavanului, fiind singura instituţie publică cu această structură, ce permite o astfel de transformare.

Potrivit primarului general, Teatrul de Comedie propune ca spaţiu Teatrul de Vară amenajat la intrarea în Parcul "Alexandru Ioan Cuza" din sectorul 3, iar Teatrul Evreiesc de Stat - Grădina de Vară din Parcul Naţional din sectorul 2.

Gabriela Firea a spus că Teatrul Ion Creangă poate începe stagiunea estivală în curtea Casei Eliad, aflată în administrarea ARCUB, şi că Teatrul Masca deţine o scenă mobilă care poate fi montată în spaţii publice şi poate fi folosită şi de alte instituţii.

Alte propuneri de spaţii în aer liber luate în calcul, unde pot avea loc spectacole, sunt: Teatrul Dramaturgilor, care a obţinut aprobarea de a juca în curtea Casei Filipescu-Cesianu, ce aparţine Muzeului Municipiului Bucureşti, şi în curtea Muzeului Naţional al Literaturii Române; Teatrul Ţăndărică, unde este disponibilă o terasă; Opera Comică pentru Copii, care poate organiza spectacole în curte; Circul Metropolitan, ce deţine un spaţiu în aer liber; Creart, care derulează proiectul Grădina cu filme (cinematograf în aer liber) în spaţiul din Piaţa Lahovari nr. 7.

Primăria Capitalei administrează 29 de instituţii de cultură, dintre care 15 teatre, potrivit primarului general. 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră