Un copil a descoperit o tabletă de lut veche de 3500 de ani, într-o regiune din sudul Israelului

27 Mai 2020 | scris de A.V.
Un copil a descoperit o tabletă de lut veche de 3500 de ani, într-o regiune din sudul Israelului Galerie foto (2)

Un băiat în vârstă de şase ani a descoperit o tabletă de lut veche de 3.500 de ani, din perioada canaanită, considerată unică de către arheologi, în timpul unei plimbări cu părinţii lui într-o regiune din sudul Israelului, informează israel21c.org.

Membrii acelei familii se plimbau în proximitatea satului Re’im din sudul Israelului, în martie, când băiatul a descoperit o mică tabletă pătrată care avea gravată pe ea siluetele a doi oameni, au precizat luni reprezentanţii Autorităţii pentru Antichităţi din Israel.

Artefactul a fost predat imediat autorităţilor israeliene.

Arheologii IAA, Saar Ganor, Itamar Weissbein și Oren Shmueli Arheologii cred că tableta a fost realizată în epoca bronzului târziu, între secolele XII și XV î.Hr. În această perioadă, Imperiul Egiptean a condus Canaanul.

Tableta arată un soldat care poartă un fel de kilt şi o curea şi care împinge un rival capturat şi complet gol, ale cărui mâini sunt legate la spate. Potrivit experţilor israelieni, artistul care a creat acea tabletă a dorit să exprime umilirea războinicului captiv.

Autorităţile israeliene spun că descoperirea va ajuta investigaţiile ce vizează oraşul Yerza din Canaan, vechi de milenii şi acoperit de nămol.

Canaaniţii au fost o populaţie ce a trăit în acea zonă, care, potrivit unor texte străvechi, ar fi inclus părţi din actualul teritoriu al Israelului, Teritoriile Palestiniene, Liban, Siria şi Iordania.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră