Premierul israelian Benjamin Netanyahu trebuie să compară duminică în faţa instanţei, la primul termen în procesul de corupţie în care este inculpat, a reamintit marţi Ministerul Justiţiei din Israel. Presa israeliană preluată de AFP vehicula de luni zvonuri conform cărora Netanyahu intenţiona să depună o cerere de derogare, pentru a evita prezenţa, relatează agerpres.ro.
Avocatul premierului a declarat marţi agenţiei France Presse că a dialogat cu Ministerul Justiţiei despre dosar, dar nu a transmis cererea instanţei.
Ministerul a reacţionat la zvonuri printr-un comunicat în care conchide că ''nu există niciun motiv care să justifice absenţa neobişnuită a inculpatului la deschiderea procesului'', iar prezenţa lui Netanyahu este importantă pentru ''încrederea publicului''.
Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, l-a inculpat pe Netanyahu în noiembrie anul trecut, pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere, în trei dosare. Procesul trebuia să înceapă la jumătatea lui martie, dar a fost amânat pentru 24 mai din cauza epidemiei de coronavirus, în cadrul căreia s-au înregistrat în Israel peste 16.500 de cazuri şi 276 de decese.
În unul din dosare, cunoscut ca ''4000'' sau ''Bezeq'' (numele unui grup de telecomunicaţii), premierul este suspectat de asigurarea unui tratament preferenţial din partea guvernului, care i-a adus patronului câştiguri de ordinul milioanelor de dolari. În schimb, Netanyahu a beneficiat de o imagine favorabilă pe site-ul de internet Walla, una din organizaţiile media ale grupului.
Netanyahu şi-a început oficial duminică un nou mandat de prim-ministru, în fruntea unui guvern de uniune naţională cu fostul său adversar Benny Gantz. Premierul respinge toate acuzaţiile şi consideră că este victima unei conspiraţii a justiţiei.
În Israel, funcţia de prim-ministru nu asigură niciun fel de imunitate, însă potrivit unei decizii a Curţii Supreme inculparea nu duce la interdicţia de a ocupa postul sau de a forma un guvern.