Oficialii Departamentului de Energie al SUA au anunțat marți o realizare istorică în domeniul fuziunii nucleare: Pentru prima dată, oamenii de știință americani au produs mai multă energie din fuziune decât energia laser folosită pentru a alimenta experimentul, potrivit CNN.
Evenimentul reprezintă un punct important în drumul cercetătorilor pentru producerea de energie potențial nelimitată. În cadrul unui experiment realizat cu laserul de la Lawrence Livermore National Laboratory (foto) din California, specialiștii au obținut o cantitate de energie mai mare decât cea care a fost inițial introdusă pentru desfășurarea procesului.
Conform oamenilor de știinţă, procesul este opusul fisiunii nucleare (în prezent folosită pentru centralele nucleare), prin care atomii grei sunt despărțiți. Fisiunea nucleară generează o cantitate semnificativă de deșeuri care continuă să emită radiații periculoase pentru o perioadă lungă de timp.
În comparaţie, reacția de fuziune funcționează prin presarea atomilor de hidrogen unul în altul cu o forță atât de mare încât aceștia se combină în heliu, eliberând cantități enorme de energie și căldură. Aceasta produce mult mai multă energie și emite cantități mici de deșeuri radioactive, pentru o scurtă durată de timp. Mai mult, procesul nu produce emisii de gaze cu efect de seră și, astfel, nu contribuie la schimbările climatice.