Un ministru îi îndeamnă pe germani să economisească energie pentru a-l „enerva pe Putin”

15 Apr 2022
Un ministru îi îndeamnă pe germani să economisească energie pentru a-l „enerva pe Putin”

Ministrul german al Economiei și vicecancelarul Robert Habeck îi îndeamnă pe germani să economisească energie pentru a-l „enerva pe Putin”într-un interviu vineri, 15 aprilie, scrie AFP citata de Le Figaro.

„Rog pe toată lumea să contribuie acum la economisirea energiei”, a spus ecologistul deținător al portofoliului Climate, într-un interviu acordat grupurilor de ziare Funke.

„Salvează zece la sută”
„Dacă de Paște poți să te urci pe bicicletă sau să iei trenul, e bine și asta. Salvează portofelul și îl enervează pe Putin”, a adăugat el, în timp ce Germania, foarte dependentă de gazele importate din Rusia, caută toate mijloacele pentru a reduce această dependență de la izbucnirea invaziei Ucrainei de către trupele ruse.

„Ca regulă generală, aș spune că poți economisi oricând zece la sută” din energie, a continuat el. „Și sunt măsuri foarte simple care, puse împreună, aduc multe”.

Căutați alternative regenerabile
„Dacă îți încălzesti apartamentul și închizi draperiile seara, economisești până la cinci la sută energie. Și dacă scădeți temperatura camerei cu un grad, înseamnă aproximativ șase procente”, a spus Robert Habeck. „Poate fi mai puțin confortabil, dar încă nu ne este frig”.

Berlinul, care a cumpărat mai mult de jumătate din gazul său din Rusia înainte de război, a redus deja această cotă la 40%, intensificând eforturile de a găsi alternative și accelerând conversia la surse regenerabile.

Dar Germania nu are în vedere să se poată descurca fără gazul rusesc înainte de jumătatea anului 2024 și se teme să fie forțată să raționalizeze furnizarea de gaze către sectorul industrial.

Alte stiri din Externe

Ultima oră