Germania a intrat într-o perioadă de incertitudine energetică. Franța se pregăteşte pentru o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze ruseşti

14 Iul 2022 | scris de Istvan Deak
Germania a intrat într-o perioadă de incertitudine energetică. Franța se pregăteşte pentru o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze ruseşti

Germania şi, alături de ea, întreaga Europă au intrat de luni într-o perioadă de mare incertitudine energetică, în condiţiile în care gigantul rus Gazprom a început lucrările anuale de mentenanţă la cele două conducte Nord Stream 1 şi nu se ştie dacă şi când vor fi reluate exporturile de gaze.

Gazprom a pus cep la Nord Stream 1

Gazpromul a oprit luni livrările spre Germania prin gazoductele Nord Stream 1, din cauza reviziei anuale care, teoretic, va dura 10 zile. Informaţia a fost confirmată de ministrul german al Economiei. Potrivit cotidianului Bild, însă, după aceste 10 zile nimic nu mai este cert.

„Ne confruntăm cu o situaţie inedită, orice este posibil”, a declarat şi vicecancelarul german Robert Habeck. Preşedintele Agenţiei Federale germane a Reţelelor, Klaus Müller, a avertizat că există scenarii în care Germania ar putea ajunge într-o situaţie de urgenţă.

Guvernul francez se pregăteşte la rândul său pentru o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze ruseşti, acesta fiind considerat cel mai probabil scenariu avut în vedere, a declarat duminică ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire, citat de Reuters.

Cu aproximativ 17% din livrările sale provenite din Rusia, Franţa este mai puţin dependentă de gazele ruseşti decât unii dintre vecinii săi, dar guvernul a pregătit planuri de urgenţă.

O întrerupere este deosebit de problematică acum, deoarece producţia de energie nucleară a Franţei ar avea dificultăţi să acopere necesarul, deoarece multe reactoare sunt în prezent oprite pentru întreţinere.

Rusia invocă probleme tehnice

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a redus cu 60% livrările prin conductele Nord Stream, invocând probleme tehnice. O decizie politică, s-a plâns însă Berlinul. Şi alte ţări europene au început să fie afectate. Operatorul italian ENI, de exemplu, a anunţat luni că livrările ruseşti au scăzut cu încă o treime.

Eni va primi cu 11 milioane de metri cubi mai puțin gaz de la Rusia, a anunțat luni firma într-un comunicat. Adică cu o treime mai puțin. „Gazprom a anunțat că astăzi va furniza Eni volume de gaz de aproximativ 21 de milioane de metri cubi/zi, în timp ce media ultimelor zile a fost de aproximativ 32 de milioane de metri cubi/zi. Eni va oferi informații suplimentare în cazul apariției unor modificări semnificative ale fluxurilor”, conform declarației publicate pe site-ul companiei.

Grupul energetic austriac OMV a anunţat luni că primeşte de la grupul rus Gazprom o cantitate de gaze naturale cu aproximativ 70% mai mică decât ceea ce a comandat, transmit Reuters şi AFP. „OMV a fost informat de Gazprom despre o diminuare a aprovizionării cu gaze naturale, ceea ce se traduce astăzi printr-o diminuare cu 70% a volumelor care ajung la terminalul de la Baumgarten”, unul dintre principalele hub-uri de gaze din Europa Centrală, a informat compania austriacă într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Corespondentul Radio România Actualități la Moscova, Alexandr Beleavschi, notează că redeschiderea Nord Stream 1 poate depinde de returnarea către ruşi a turbinei Siemens trimisă în Canada pentru reparaţii. Din fericire, Canada a acceptat returnarea turbinei pe care o reţinuse pe fondul sancţiunilor.

Berlinul se gândește la raționalizarea energiei, inclusiv pentru încălzire și apă caldă în case

De la începutul războiului, Germania a închis un alt gazoduct rusesc important, care ar trebui însă să reintre în funcţiune – Nord Stream 2. Între timp, Berlinul a început să se gândească la măsuri de raţionalizare a energiei, inclusiv pentru încălzire şi apă caldă în gospodării.

Oprirea gazelor terorizează localitățile germane. Acum a fost dezvăluit un plan extrem de găzduire cu rândul a pensionarilor la iarnă în săli încălzite. „Iarna poate fi foarte grea. S-ar putea să nu fie deloc gaze.”

Pensionari cu venituri foarte mici, cazați în holuri și săli de sport? Potrivit guvernului federal, acesta lucrează la soluții la o criză energetică iminentă din Germania. Au fost comandate terminale pentru gazul natural lichid, au fost explorate capacități de livrări de materii prime din Orientul Mijlociu.

Preocupări sunt exprimate și în industria germană, în special în industria chimică. „Ne pregătim pentru o limitare sau chiar pentru o încetare a importurilor de gaze”, a explicat directorul general Wolfgang Große Entrup de la Asociația Industriei Chimice (VCI). Și grupul chimic gigant BASF a anunțat că va opri producția la cel mai mare site din Ludwigshafen, dacă va fi necesar.

Ministrul federal al Economiei Robert Habeck (Verzi) și-a exprimat public îngrijorarea că Rusia nu va mai deschide robinetul de gaz după finalizarea lucrărilor de întreținere. După cum a anunțat compania de operare Nord Stream AG, lucrările ar trebui să dureze până pe 21 iulie.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră