Cea mai lungă peșteră de sare din lume, descoperită în Israel și cu ajutorul speologilor din România (VIDEO)

30 Mar 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Cea mai lungă peșteră de sare din lume, descoperită în Israel și cu ajutorul speologilor din România (VIDEO) Galerie foto (3)

Cercetătorii israelieni au anunţat că au descoperit cea mai lungă peşteră de sare din lume, aflată în apropiere de deşertul în care, potrivit Bibliei, soţia lui Lot a fost transformată într-un stâlp de sare, informează israel21c.org.

Anunțul a fost făcut la 28 martie și este urmarea unei expediții conduse de o echipă a Universității Ebraice din Ierusalim, Clubul Exploratorilor Speologi din Israel și Clubul Speologic din Sofia (Bulgaria), din care au făcut parte 80 de speologi din Israel, Bulgaria, Franța, Marea Britanie, România, Germania și Cehia, scrie sursa citată.

Acel labirint cu lungimea de 10 kilometri de pasaje şi camere subterane din Muntele Sodom, aflat pe ţărmul Mării Moarte, a fost cartografiat timp de doi ani de experţii din nouă ţări, coordonaţi de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Malham a fost inițial descoperită de Cave Research Center în anii 1980 în interiorul Muntelui Sodoma, pe o suprafață de 11 kilometri. Situat la 170 de metri sub nivelul mării, la sud-vest de Marea Moartă, acest munte este în întregime din sare, sub o calotă subțire de rocă.

De-a lungul anilor, alte expediții ale CRC au permis descoperirea a peste 100 de grote saline diferite în interiorul muntelui, cea mai lungă măsurând 5.685 de metri și datând de circa 7.000 de ani.

În fiecare iarnă, ploile dizolvă sarea și creează noi configurații în teren. Când au revenit expedițiile internaționale la Malham în 2018-2019, speologii au descoperit că peștera are o lungime din două cifre, bătând recordul înregistrat acum 13 ani de Grota Celor Trei Nuduri din Iran, cu 6.580 de metri lungime.

În timpul unei pauze de masă în peştera Malham, a dezvăluit profesorul universitar Boaz Langford, exploratorii au simţit că pastele pe care le mâncau în acel moment nu erau suficient condimentate.

"Aşadar, am rupt pur şi simplu o bucată de sare din stâncile de acolo şi am folosit-o", a spus cercetătorul israelian.

”Acum 13 ani, când am sondat Malham, am utilizat rulete și compas. Acum dispunem de o tehnologie laser care transmite rezultatele măsurătorilor direct pe iPhone”, a declarat profesorul Amos Frumkin, director al CRC, la Institutul de Științe ale Pământului de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Acum, echipa de speologi adună ultimele date culese de la Malham pentru a crea o hartă electronică a grotei și pentru a-și publica concluziile, scrie israel21c.org.

Viitoarea și ultima etapă constă în cartografierea celor mai strâmte locuri, dificil de accesat. ”Odată ce am terminat, este probabil să mai adăugăm câteva sute de metri la lungimea impresionantă a grotei Malham”, spun specialiștii.

 

 

 

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră