Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.
"Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului", a declarat ea, duminică, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii.
Viorica Dăncilă se află, de sâmbătă până marţi, într-o vizită în Statele Unite ale Americii, unde participă la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).
"Vizita are loc ca urmare a invitaţiei pe care preşedintele AIPAC, Morton Fridman, şi directorul executiv AIPAC, Howard Kohr, au adresat-o prim-ministrului României. Vizita reflectă intensificarea dialogului bilateral şi se încadrează în eforturile susţinute ale Guvernului României de a consolida şi dezvolta parteneriatele pe care România le are cu Statele Unite şi Israel", a informat vineri Guvernul, printr-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Viorica Dăncilă a menţionat că Israel şi Statele Unite sunt "partenerii strategici speciali ai României şi marii prieteni ai poporului român".
Ea a reamintit că anul trecut, România a sărbătorit 70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte cu Israel.
Totodată, a subliniat că România îşi manifestă "deschiderea pentru continuarea dialogului păcii" dintre israelieni şi palestinieni.
Nicidodată în ultimele decenii mutarea unei ambasade nu a fost atât de controversată. Până la urmă însă, Ierusalimul este considerat de multe țări, tacit, drept capitală de facto a Israelului.
În practică, din punct de vedere diplomatic s-a stat de zeci de ani într-un provizorat: toate țările cu care Israelul are relații diplomatice, inclusiv România, au avut până acum ambasadele la Tel Aviv. Pentru că nimeni nu a vrut să agraveze conflictul, generat încă de la stabilirea statului Israel în 1948.
Atunci a și început disputa, fiindcă Națiunile Unite nu au desemnat o capitală a noii ţări, după ce teritoriul a ieșit de sub administrație britanică.
La Ierusalim sunt simbolurile puterii de stat a Israelului: legislativul, guvernul, președinția, curtea supremă. Toate țările au consulate și reprezentanțe și la Ierusalim, inclusiv România.
UPDATE
Dăncilă a anunţat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, va promova în Parlament trei legi importante pentru comunitatea evreiască, cum ar fi acordarea cetăţeniei române pentru evreii ce au părăsit ţara sub comunism şi pensii pentru supravieţuitorii Holocaustului.
"Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României m-a rugat să vă transmit că va promova în Parlament, în perioada imediat următoare, trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască din ţara mea şi din lume. Prima se referă la acordarea de drept a cetăţeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligaţi să renunţe la cetăţenia română, atunci când au părăsit ţara lor, sub regimul comunist. În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri şi pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului din România, în semn de respect şi recunoaştere a suferinţelor acestor eroi. În al treilea rând, avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiştilor Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, pentru a cunoaşte adevărul asupra trecutului lor, din perioada celor două Războaie Mondiale", a precizat ea.
Viorica Dăncilă a mai declarat că România susţine comunitatea evreiască şi luptă "împotriva oricărei forme de antisemitism şi împotriva oricărei forme de discurs al urii". Ea a reamintit că primul eveniment organizat de către Preşedinţia română a Consiliului UE a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului şi a anunţat că la finalul mandatului său, România va organiza un eveniment similar.
"Ne unesc valorile comune şi ne dorim să asigurăm o mai bună protecţie a comunităţilor evreieşti la nivel european. (...) România va rămâne acelaşi prieten loial şi cea mai puternică voce europeană în sprijinul poporului evreu şi al statului Israel", a spus ea.
UPDATE
Reacția Președinției României nu s-a lăsat prea mult așteptată. Președinția a postat un comunicat pe site-ul său oficial, pe care îl redăm în continuare, integral:
”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.
Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.
Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.
Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern.
Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare.”
UPDATE
Ambasada Israelului la Bucureşti îşi exprimă speranţa ca reprezentanţa diplomatică a României să se mute de la Tel Aviv la Ierusalim, poziţie exprimată după anunţul făcut în acest sens, duminică, de premierul Viorica Dăncilă.
"Ambasada Statului Israel o felicită pe doamna premier Dăncilă pentru declaraţiile făcute astăzi (duminică - n.r.) la Conferinţa AIPAC de la Washington. Ne exprimăm speranţa ca, în viitorul apropiat, Ambasada României să se mute la Ierusalim, capitala eternă a Israelului", se arată într-o declaraţie a reprezentanţei diplomatice.
UPDATE
Un oficial cu rang înalt palestinian a criticat duminică anunţul României privind mutarea ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim ca fiind o "încălcare flagrantă a drepturilor palestiniene, a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU'', relatează Jerusalem Post.
"Aceasta nu contribuie decât la eliminarea soluţiei a două state, singura cale spre pace şi stabilitate în întreaga regiune'', a declarat Saeb Erekat, secretar general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).
”Acestea sunt mișcări unilaterale și ilegale”, a mai spus Erakat. ”Acestea contribuie la incitarea spiritelor în regiune pentru satisfacerea Administrației Trump și creșterea extremei drepte în lume și încurajează extrema dreaptă israeliană să continue încălcările legii și legitimarea internațională”, a mai spus liderul palestinian.
UPDATE
Regele Abdullah II al Iordaniei şi-a anulat vizita în România după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ambasada României în Israel se va muta de la Tel Aviv la Ierusalim, conform arabnews.com. Invitaţia de a vizita România i-a fost adresată anul trecut suveranului iordanian de către preşedintele Klaus Iohanni, la o întâlnire avută cu ocazia participării la Adunarea Generală ONU.
Atunci, cei doi oficiali au discutat despre oportunităţile pe care le prezintă exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis subliniind disponibilitatea ţării noastre de a acţiona în această calitate pentru consolidarea relaţiei dintre UE şi Iordania.