Paradoxul Africii: OMS spune ca Africa iese din pandemia de Covid

10 Feb 2022
Paradoxul Africii: OMS spune ca Africa iese din pandemia de Covid

Africa iese din faza de pandemie a focarului său de Covid-19 și se îndreaptă către o situație în care va gestiona virusul pe termen lung, a declarat șeful regional pentru Africa al Organizației Mondiale a Sănătății

„Pandemia trece într-o fază diferită”, a spus dr. Matshidiso Moeti . „Credem că ne îndreptăm acum, în special cu vaccinarea care se așteaptă să crească, în ceea ce ar putea deveni un fel de viață endemică cu virusul.”

Moeti a mai spus că numărul de infecții cu Covid în Africa ar putea fi de șapte ori mai mare decât sugerează datele oficiale, iar decesele cauzate de virus de două până la trei ori mai mari.

„Suntem foarte conștienți de faptul că problemele sistemelor noastre de supraveghere pe care le-am avut pe continent, cu accesul la materiale de testare, de exemplu, au condus la o subestimare a cazurilor”, a spus Moeti într-o conferință de presă.

Comentariile doctorului Moeti confirmă ceea ce suspectau cercetătorii care au lucrat pentru a înțelege așa-numitul „paradox al Africii” - de ce rapoartele oficiale din țările africane nu au reușit să surprindă aceeași distribuție a infecțiilor și a deceselor ca și în alte părți ale lumii. .

Unii au sugerat că profilul de vârstă mult mai tânăr din țările de pe continent ar fi putut contribui, dar cercetatorii sunt acum din ce în ce mai mult de acord că a existat o subestimare semnificativă în țările cu sisteme slabe de supraveghere a sănătății, care nu au reușit să detecteze infecțiile și decesele în ultimii doi ani.

Potrivit unui bilanţ al Universităţii Johns Hopkins, infecţiile înregistrate în Africa au depăşit 11 milioane la 10 februarie, iar decesele au fost de 250.000. Dacă estimările OMS sunt corecte, cifrele reale ar putea fi mai aproape de 70 de milioane, respectiv 750.000.

Preocuparea cu privire la subestimare a fost determinată de o serie de studii și anchete serologice – nu în ultimul rând în Africa de Sud , care are una dintre cele mai sofisticate supravegheri ale bolilor de pe continent – ​​care sugerează rate mai mari de infecție decât se credea anterior.

Africa este cea mai recentă regiune despre care OMS a sugerat că ar putea trece din faza de pandemie și se poate îndrepta către o situație mai stabilă. 

11% din populația adultă complet imunizată

Cu toate acestea, aceste cifre încurajatoare nu trebuie să ne facă să uităm că „cea mai puternică armă împotriva apariției de noi variante este vaccinarea”. Până în prezent, din cele peste zece miliarde de ser livrate în întreaga lume, aproximativ 672 de milioane de doze de vaccinuri au fost primite în Africa.

 „Deși Africa rămâne în urmă în ceea ce privește imunizarea, cu doar 11% din populația adultă complet imunizată, acum avem o aprovizionare constantă de doze”, a spus șeful Filialei Africa a OMS.

Sursa: The GuardianONU Info

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră