OMS: răspândirea virusului de către pacienții asimptomatici este ”foarte rară”

09 Iun 2020 | scris de A.A.
OMS: răspândirea virusului de către pacienții asimptomatici este ”foarte rară”

Organizația Mondială a Sănătății a declarat luni că pacienții asimtomatici nu răspândesc virusul, astfel declanșând un val de nedumerire în rândul specialiștilor care au afirmat în repetate rânduri că pandemia este foarte greu de gestionat din cauza pacienților asimptomatici care nu sunt depistați la timp, precizează CNBC.

O parte dintre oameni în special cei tineri și sănătoși nu dezvoltă simptome sau prezintă forme extrem de ușoare asociate unei răceli, chiar dacă au fost infectați cu noul coronavirus. Alții ar putea dezvolta o parte din simptome la distanță de câteva zile de momentul infectării.

Dovezile inițiale ale răspândirii pandemiei susțineau că în urma contactului direct de la om la om se produce o accelerare a transmiterii virusului, chiar dacă persoanele erau purtătoare asimptomatice. Reprezentanții OMS, însă, au declarat că există o șansă extrem de redusă ca cei asimptomatici să răspândească virusul și nu ei sunt cei care accelerează răspândirea pandemiei.

Doctorul Maria Van Kerkhove, director în cadrul OMS, a declarat în cadrul unei conferințe de presă din Geneva că ”din datele pe care le-au obținut până acum se pare că este foarte puțin probabil ca pacienții asimptomatici să infecteze o altă persoană. Acest lucru se întâmplă foarte rar.”

”Guvernele ar trebui să se concentreze pe depistarea pacienților infectați care dezvoltă simptome și pe anchetele epidemiologice pentru a determina câți oameni au intrat în contact cu persoana pozitivă”, adaugă Van Kerkhove. Aceasta a recunoscut că au existat câteva studii care au prezentat cazurile celor asimptomatici sau presimptomatici care au răspândit virusul în cămine de bătrâni sau chiar în propriile case.

Este nevoie de mult mai multe studii și informații pentru a determina dacă persoanele asimptomatice răspândesc virusul în comunitate, a adăugat specialistul OMS.

”Avem datele oficiale din mai multe țări care reușesc să efectueze anchete epidemiologice extrem de precise. Aceștia urmăresc evoluția cazurilor asimptomatice, urmăresc situația contacților direcți și nu au putut determina o răspândire a virusului. Sunt câteva cazuri extrem de rar (în care asimptomaticii au împrăștiat virusul)”, adaugă Van Kerkhove.

Dacă aceste noi afirmații se vor dovedi a fi precise, implicațiile politice vor fi enorme. Marea majoritate a guvernelor au impus distanțarea fizică, izolarea la domiciliu și chiar internarea pacienților asimptomatici deoarece se presupunea că aceștia sunt vectori de răspândire a virusului.

Dacă răspândirea virusului de către asimptomatici sau presimptomatici este extrem de rară, atunci se impune dezvoltarea unor noi politici de monitorizare a virusului și de limitare a răspândirii acestuia, precizează Van Kerkhove.

”Trebuie să ne concentrăm pe urmărirea cazurilor simptomatice. Dacă depistă toate aceste cazuri, le izolăm, descoperim rapid contacții și îi carantinam, reducem drastic posibilitatea de formare a unor noi focare”, a adăugat Van Kerkhove.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră