Nou avertisment OMS: folosirea în exces a antibioticelor va crește numărul de îmbolnăviri

02 Iun 2020 | scris de A.V.
Nou avertisment OMS: folosirea în exces a antibioticelor va crește numărul de îmbolnăviri

Un nou avertisment dur vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire al folosirea în exces a antibioticelor în lupta contra coronavirusului. Aceste antibiotice administrate oamenilor vor duce la creșterea rezistenței bacteriilor și vor genera noi îmbolnăviri și chiar decese, precizează The Guardian.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că a observat un număr alarmant de mare al infecțiilor bacteriene ce devin din ce în ce mai rezistente la medicamentele trandiționale folosite pentru a le trata.

Organizația a precizat că folosirea pe scară largă a antibioticelor în plină criză generată de pandemia de coronavirus va rezulta într-o nouă explozie de boli ce va fi foarte greu de tratat.

”Pandemia COVID-19 a dus la o creștere a folosirii antibioticelor ce va duce la o creștere a rezistenței altor boli infecțioase, acestea nu vor putea fi tratate cu medicamentele obișnuite și rata de decese va crește”, declară Tedros.

OMS a anunțat că doar un număr extrem de mic de pacienți confirmați cu noul virus ar necesita administrarea antibioticelor. Aceasta a transmis o serie de reguli în care cerea medicilor să nu prescrie aceste medicamente formelor ușoare sau medii ale coronavirusului și nici în cazul tratamentului profilactic. Antibioticele trebuie folosite doar după ce a fost descoperită o infecție bacteriană.

Tedron a precizat că dacă sunt urmate aceste sfaturi se va putea evita creșterea rezistenței antimicrobiene și astfel se vor putea salva multe vieți. Amenințarea rezistenței antimicrobiene va deveni ”cea mai mare provocare a acestor timpuri”.

Tedros a subliniat că s-a făcut un abuz din prescrierea acestor tipuri de medicamente în mai multe țări, pe când statele slab dezvoltate vor fi lovite de lipsa de pe piață a antibioticelor ce va duce la imposibilitatea tratării mai multor boli.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră