Organizația Mondială a Sănătății face apel la 55 de țări bogate să-și plătească cotizațiile pentru a finanța schema ACT-A, menită să furnizeze teste, vaccinuri și tratamente pentru virus în țările cu venituri mici și medii.
ACT-A, acronimul englez pentru Acces la instrumente împotriva Covid, este un dispozitiv creat de marile agenții internaționale de sănătate, dar și de Banca Mondială sau de fundația Bill și Melinda Gates.
Țările bogate sunt chemate să pună mâna în portofel pentru a lupta împotriva Covid-19 în afara granițelor lor. Reamintind că lupta împotriva virusului trebuie făcută la scară planetară, în special pentru a evita apariția unor variante și pentru a accelera redresarea economiei mondiale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat miercuri un apel pentru a oferi mijloace bugetare pentru mecanismul său ACT-A.
ACT-Accelerator calls for fair share-based financing of US$ 23 billion to end pandemic as global emergency in 2022 https://t.co/0qLKAvBwYN
— Kristof Decoster (@KristofDecoste1) February 9, 2022
„Știința ne-a oferit instrumentele „pentru a lupta împotriva pandemiei”, dacă sunt împărtășite la nivel global în solidaritate, putem pune capăt Covid-19 ca o urgență de sănătate globală în acest an”, a spus șeful executivului de la OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Dacă țările cu venituri mari își plătesc partea echitabilă” din finanțarea ACT-A, acest program „poate ajuta țările cu venituri mici și medii să depășească ratele scăzute de vaccinare împotriva Covid-19, testele slabe și deficitul de medicamente”, a spus el într-un comunicat.
Prezentat în aprilie 2020 de OMS, Comisia Europeană, Franța și Fundația Bill-and-Melinda-Gates, aceasta din urmă ar trebui să accelereze accesul la teste, vaccinuri și tratamente în țările cu venituri mici și medii și să le distribuie în mod echitabil. Mecanismul Covax este una dintre componentele sale.
Din cele 16,8 miliarde de dolari (14,3 miliarde de euro) pe care statele ar trebui să-i ofere - o sumă repartizată în funcție de mărimea țării și câștigurile estimate ale acesteia în cazul unei redresări rapide a economiei - doar 814 milioane (712 milioane de euro) au fost plătite până în prezent.
Șase țări și-au plătit cota
Șase țări - Canada, Norvegia, Suedia, Germania, Kuweit și Arabia Saudită - și-au plătit până acum contribuția. Statele Unite - de departe cel mai mare contributor au plătit doar 64% și China al doilea cel mai mare contributor, doar 3%.
Sursa: Les Echos