„Dincolo de tragic”: OMS spune că s-au înregistrat 500.000 de morți de la apariția Omicron

09 Feb 2022
„Dincolo de tragic”: OMS spune că s-au înregistrat 500.000 de morți de la apariția Omicron

OMS a spus că la nivel global au fost înregistrate 130 de milioane de cazuri și 500.000 de decese de când Omicron a fost declarată o variantă de îngrijorare la sfârșitul lunii noiembrie.

 

Organizația Mondială a Sănătății a deplâns marți că jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 au fost înregistrate de când a fost descoperită varianta Omicron, numind cifra „dincolo de tragic”.

Managerul de incidente al OMS, Abdi Mahamud, a declarat că la nivel global au fost înregistrate 130 de milioane de cazuri și 500.000 de decese, de când Omicron a fost declarată o variantă de îngrijorare la sfârșitul lunii noiembrie.

De atunci, a depășit rapid Delta ca variantă dominantă la nivel mondial deoarece este mai transmisibilă deși pare să provoace boli mai puțin severe.

„În era vaccinurilor eficiente, jumătate de milion de oameni mor, este cu adevărat ceva”, a spus Mahamud într-o interacțiune live pe canalele de socializare ale OMS.

„În timp ce toată lumea spunea că Omicron este mai blând, (ei) au ratat punctul că jumătate de milion de oameni au murit de când această variantă a fost detectată.

„Acest virus continuă să fie periculos”

Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, a declarat că numărul mare de cazuri Omicron a fost „uimitor”, în timp ce numărul real de cazuri și decese ar fi mult mai mare decât cele cunoscute.

„Face ca vârfurile anterioare să pară aproape plate”, a spus ea.

„Suntem încă în mijlocul acestei pandemii. Sper să ne apropiem de sfârșitul acesteia”, a spus ea. „Multe țări nu au depășit încă vârful Omicron”.

Van Kerkhove a spus că este extrem de îngrijorată de faptul că numărul deceselor a crescut de câteva săptămâni la rând.

„Acest virus continuă să fie periculos”, a spus ea.

OMS urmărește patru sub-filiații ale Omicron. În timp ce sub-tulpina BA.1 a fost dominantă, BA.2 este mai transmisibilă și este de așteptat să reprezinte o pondere tot mai mare a cazurilor Omicron.

Van Kerkhove a spus că până acum nu a existat niciun indiciu care să sugereze că BA.2 a dus la o boală Covid mai severă decât BA.1, dar a subliniat că este încă „foarte devreme” în culegerea de dovezi.

Mahamud a adăugat că încă nu se știe dacă cineva ar putea fi infectat atât cu BA.1 cât și cu BA.2 în același timp.

COVID-19 a ucis aproape 5,75 milioane de oameni de când a apărut în China, în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ AFP realizat marţi din surse oficiale.

La nivel global au fost administrate aproape 10,25 miliarde de doze de vaccin COVID-19.

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră