Liderii celor mai mari organizații din lume, Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății și Fondul Mondial pentru Natură au transmis un raport îngrijorător legat de pandemia de coronavirus care a avut ca punct de pornire distrugerea constantă a mediului înconjurător, precizează The Guardian.
Comerțul ilegal cu animale sălbatice, tăierea pădurilor și distrugerea mediului natural au generat o creștere alarmantă a transferului de boli și virusuri de la animale la om, așa cum s-a întâmplat și în cazul noului coronavirus.
Organizațiile Mondiale atrag atenția, din nou, asupra protejării mediului înconjurător ca singură modalitate de a ne asigura sănătatea publică și de a preveni o nouă criză economică mondială.
Un raport al WWF precizează că ”riscul de transmitere a virusurilor de la animale la om este din ce în ce mai mare și are potențialul de a genera crize fără de precedent pe plan economic, al sănătății publice și a securității globale.”
Cei mai importanți experți în biodiversitate au publicat în martie un raport conform căruia în viitorul apropiat ar trebui să ne așteptăm la izbucnirea din ce în ce mai des de pandemii, singura posibilitate de a evita virusurile letale ar fi acțiuni rapide de a proteja mediul înconjurător.
La începutul lui iunie, un oficial ONU a declarat că pandemia de coronavirus este un semnal SOS al naturii, iar atitudinea economică curentă ignoră să recunoască că sănătatea oamenilor depinde în mod direct de sănătatea mediului înconjurător.
În ultimii ani ne-am confruntat cu boli extrem de grave ca Zika, HIV, Sars, Ebola, toate acestea fiind rezultat al transmiterii virusurilor de la animale la om, animale care trăiesc în condiții improprii, mediul lor natural fiind grav afectat de acțiunea umană.
Toate aceste epidemii sunt rezultatul direct al intervenției umane distructive asupra mediului, asupra habitatului natural al animalelor. Atitudinea oamenilor de a ignora impactul naturii asupra sănătății au dus la creșterea șanselor de a ne confrunta cu situații asemănătoare actualei pandemii în anii ce vor veni.
Chiar dacă Covid-19 a atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă mediul înconjurător, acțiunea societății s-a îndreptat în continuare spre distrugere, a fost raportat o creștere a vânatului abuziv, al braconajului, dar și un număr foarte mare de incendii forestiere greu de controlat.
Raportul include măsuri pe care guvernele ar trebui să le implementeze cât mai repede, să protejeze natura și să adopte noi lanțuri de aprovizionare pentru o dietă mult mai echilibrată a oamenilor.
Conform studiului WWF, 60-70% dintre boli au fost transmise de la animale sălbatice din 1990 până în prezent, iar peste 178 de milioane de hectare de păduri au fost distruse în aceeași perioadă.