Marea Britanie: O hepatită de origine necunoscută afectează copiii

18 Apr 2022
Marea Britanie: O hepatită de origine necunoscută afectează copiii

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că lansează cercetări privind inflamația ficatului observată la copiii din Marea Britanie, scrie LeParisien.

Această hepatită care nu a mai fost niciodată identificată în trecut, afectează în principal copiii sub 10 ani. Unele cazuri au necesitat transferul la o secție specializată în boli hepatice. Alții - șase, până în prezent - au fost supuși unui transplant de ficat.

În total, Marea Britanie a raportat 74 de cazuri de hepatită acută la Organizația Mondială a Sănătății, potrivit unui ultimul recensământ făcut public vineri. „Dintre cazurile confirmate, 49 sunt în Anglia, 13 în Scoția și celelalte în Țara Galilor și Irlanda de Nord”, detaliază agenția de securitate sanitară din Marea Britanie. Cinci cazuri confirmate sau posibile au fost raportate și în Irlanda și trei în Spania, potrivit OMS, care așteaptă noi rapoarte în zilele următoare. Nu au fost înregistrate decese.

Care sunt simptomele

Boala în cauză se manifestă prin simptome depistate în multe forme de hepatită. Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) le enumeră pe cele principale: „urină închisă la culoare, scaune gri pal, mâncărimi ale pielii, îngălbenirea ochilor și a pielii, dureri musculare și articulațiilor, temperatură ridicată, oboseală anormală, pierderea poftei de mâncare și dureri de stomac”.

Hepatita, la propriu, este o inflamație a ficatului. „Este cauzată de inflamația enzimelor hepatice, adică celulele sunt ucise în ficat și markerii urcă, iar aceasta este de obicei urmată în general de icter”, spun specialiștii. Este deci o întrebare în acest caz specific de hepatită, în sensul că ficatul este organul afectat în principal, dar nu a fost depistată nicio hepatită virală cunoscută (de la A la E) la copiii afectați.

Ce ar putea să cauzeze această nouă boală?
Sunt studiate mai multe căi, deoarece hepatita „poate fi virală, indusă de medicamente sau chiar alimentară”, explică cercetătorii. OMS a subliniat vineri că virusul Covid-19 sau un adenovirus, care a fost în creștere în ultimele săptămâni în Marea Britanie, a fost detectat „în mai multe cazuri”. Cu toate acestea, rolul lor „nu este încă clar”, continuă organizația. „Este o coincidență faptul că copiii afectați sunt purtători de Covid-19? Este foarte posibil". Studiile vor trebui să stabilească acest lucru. „Sunt studiați și alți factori neinfecțioși, cum ar fi cauza alimentară.

Singura certitudine este că legătura cu vaccinul Covid a fost exclusă, acesta din urmă nefiind administrat niciunuia dintre cazurile confirmate din Marea Britanie.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră