OMS prezice că „faza acută” a pandemiei se va încheia în 2022 dacă se vaccinează 70% din populația mondială

11 Feb 2022
OMS prezice că „faza acută” a pandemiei se va încheia în 2022 dacă se vaccinează 70% din populația mondială

Faza acută a pandemiei s-ar putea încheia anul acesta dacă aproximativ 70% din lume va fi vaccinată, a spus șeful Organizației Mondiale a Sănătății. „Este în mâinile noastre (...) E o chestiune de alegere ”a asigurat directorul general al organizației în timpul unei vizite în Africa de Sud.

 

„Faza acută” a pandemiei de Covid-19 se va încheia anul acesta dacă se va atinge ținta de vaccinare a 70% din populația lumii, a declarat vineri directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). „Ne așteptăm la încheierea fazei acute a pandemiei în acest an, cu condiția, desigur, ca 70% din populația lumii să fie vaccinată până la jumătatea anului, în jurul lunii iunie sau iulie”, a declarat el presei Tedros Adhanom Ghebreyesus în timpul unei vizite în Africa de Sud. „Este în mâinile noastre (...) Este o chestiune de alegere”, a adăugat el.


Șeful OMS a vizitat laboratoarele companiei de biotehnologie Afrigen din Cape Town, care a realizat primul vaccin cu ARN mesager împotriva Covid-19 în Africa. Dezvoltat din secvențierea codului genetic disponibil public din laboratorul Moderna, acest vaccin va fi gata pentru teste clinice în noiembrie, iar înregistrarea lui este planificată pentru 2024. „Acest vaccin va fi mai adaptat contextelor în care va fi utilizat, cu mai puține constrângeri de stocare și la un preț mai mic”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Proiectul Afrigen este susținut de OMS și de mecanismul internațional Covax de acces la vaccinuri.

Doar 11% dintre africani sunt vaccinați, cea mai scăzută rată din lume. Continentul trebuie să „multiplice rata de vaccinare” împotriva Covid de șase ori pentru a spera să atingă ținta de acoperire de vaccinare de 70% stabilită pentru sfârșitul primei jumătăți a anului 2022, potrivit OMS Africa.

 

Sursa: La Depeche

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră