Directorul general al OMS regretă că atenția acordată anumitor conflicte din lume nu este aceeași cu cea acordată războiului din Ucraina, scrie Le Figaro. Yemen, Afganistan, Siria. Atâtea țări în care războiul a fost viața de zi cu zi a populațiilor de mulți ani. Iar directorul general al OMS regretă miercuri că atenția acordată acestor țări nu este aceeași cu cea față de Ucraina.
„Toată atenția acordată Ucrainei este foarte importantă, desigur, pentru că are un impact asupra întregii lumi, dar nici măcar o fracțiune (din această atenție) nu este acordată Tigrayului (regiunea Etiopiei din care provine, supusă unui impact devastator). blocada NDLR), în Yemen, Afganistan, Siria și toate celelalte”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferințe de presă.
The world is treating humanitarian crises differently depending on race according to the head of @WHO. Referencing the Tigray crisis in Ethiopia and the war in Ukraine, Tedros Adhanom Ghebreyesus says the world ‘is not treating the human race the same way’ pic.twitter.com/2i3Y25KgvJ
— SBS News (@SBSNews) April 14, 2022
„Este foarte greu de acceptat, dar asta se întâmplă”
"Trebuie să fiu direct și sincer, lumea nu tratează la fel rasa umană. Unii sunt mai egali decât alții", a spus el parafrazându-l pe scriitorul George Orwell. „Și când spun asta, mă doare (...) E foarte greu de acceptat dar așa se întâmplă”, a insistat el, sperând că „lumea își va veni în fire și va trata toată viața umană la fel”. El a vorbit apoi pe larg cu privire la situația din regiunea sa natală, Tigray, unde autoritățile sunt în conflict cu forțele guvernamentale.
El și-a exprimat teama că armistițiul umanitar decretat la 24 martie de guvernul de la Addis Abeba pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Tigray, până acum închis, „este doar o manevră diplomatică”. Acolo unde ar fi trebuit să ajungă deja 2.000 de camioane de prim ajutor în regiune, „au fost doar 20 în total, ceea ce reprezintă 1% din nevoi”, a denunţat şeful OMS.
„În termeni concreti, asediul dintre forțele etiopiene și eritreene continuă”, potrivit dr. Tedros, care avertizează că, fără acces complet gratuit la ajutor, sute de mii de oameni sunt încă expuși riscului de a muri.
Conflictul, care a început în noiembrie 2020 și s-a extins pentru o perioadă dincolo de Tigray a luat mii de vieți, a lăsat milioane de oameni înfometați și ambele părți au fost învinuite pentru atrocități.
„Ceea ce se întâmplă în Etiopia este tragic, oamenii sunt arși de vii din cauza etniei lor, nimic altceva și nu sunt sigur că a fost luat în serios de mass-media”, a remarcat șeful executivului, adăugând: „Avem nevoie de un echilibru. Trebuie să luăm fiecare viață în serios pentru că fiecare viață este prețioasă”.