Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni cu amenințare ridicată din laboratoarele de sănătate publică ale țării pentru a preveni „orice potențiale scurgeri” care ar răspândi boala în rândul populației, a declarat agenția joi pentru Reuters.
Experții în biosecuritate spun că mișcarea de trupe a Rusiei în Ucraina și bombardarea orașelor sale au crescut riscul de evadare din laboratoare a agenților patogeni care cauzează boli, în cazul în care oricare dintre aceste facilități ar fi deteriorate.
Mais est-ce que ces microbes ont une utilité médicale ?https://t.co/WTw9EIwsp3
— Ludo (13) ???????? (@Ludo44882546) March 11, 2022
La fel ca multe alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care cercetează cum să atenueze amenințările bolilor periculoase care afectează atât animalele, cât și oamenii, inclusiv, cel mai recent, COVID-19. Laboratoarele sale au primit sprijin din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a OMS.
Ca răspuns la întrebările Reuters cu privire la activitatea sa cu Ucraina înainte și în timpul invaziei Rusiei, OMS a declarat într-un e-mail că a colaborat cu laboratoarele de sănătate publică din Ucraina de câțiva ani pentru a promova practici de securitate care ajută la prevenirea „eliberării accidentale sau deliberate de agenți patogeni."
„Ca parte a acestei activități, OMS a recomandat cu tărie Ministerului Sănătății din Ucraina și altor organisme responsabile să distrugă agenții patogeni cu amenințare ridicată pentru a preveni eventualele scurgeri”, a spus OMS, o agenție a Națiunilor Unite.
OMS nu a spus când a făcut recomandarea și nici nu a oferit detalii despre tipurile de agenți patogeni sau toxine găzduite în laboratoarele Ucrainei. De asemenea, agenția nu a răspuns întrebărilor despre dacă recomandările sale au fost respectate.
Oficialii ucraineni de la Kiev și de la ambasada lor din Washington nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Capacitățile de laborator ale Ucrainei sunt în centrul unui război informațional în creștere, de când Rusia a început să mute trupe în Ucraina în urmă cu două săptămâni.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a repetat o afirmație veche conform căreia Statele Unite operează un laborator de război biologic în Ucraina, acuzație care a fost respinsă în mod repetat de Washington și Kiev.
Zakharova a spus că documentele descoperite de forțele ruse în Ucraina au arătat „o încercare de a șterge de urgență dovezile programelor biologice militare” prin distrugerea probelor de laborator.
Reuters nu a putut să-și confirme în mod independent informațiile.
Ca răspuns, un purtător de cuvânt al președinției ucrainene a spus: „Ucraina neagă cu strictețe orice astfel de acuzație”. Purtătorii de cuvânt ai guvernului american au negat, de asemenea, cu fermitate acuzațiile lui Zakharova, spunând că Rusia ar putea folosi afirmațiile sale ca pretext pentru a-și desfășura propriile arme chimice sau biologice.
Declarația OMS nu face referire la războiul biologic. Agenția a spus că încurajează toate părțile să coopereze pentru „eliminarea sigură și sigură a oricăror agenți patogeni pe care îi întâlnesc și să solicite asistență tehnică, după cum este necesar”. S-a oferit să ajute oriunde este posibil cu îndrumări și coordonare tehnice.
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se va reuni vineri la cererea Rusiei, au spus diplomații, pentru a discuta afirmațiile Moscovei, prezentate fără dovezi, cu privire la activitățile biologice ale SUA în Ucraina.
Sursa: Reuters