OMS cere încă un "mic efort" de vaccinare din partea Europei de Est

15 Feb 2022 | scris de M.N.
OMS cere încă un "mic efort" de vaccinare din partea Europei de Est

Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a cerut, marți, un efort sporit de vaccinare în Europa de Est, avertizând că un „val mare” legat de varianta Omicron a coronavirusului avansează spre estul Europei, anunta RTBF.

 

În ultimele două săptămâni, cazurile de Covid-19 au crescut de peste două ori în șase țări (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia și Ucraina) situate în estul a ceea ce constituie regiunea europeană pentru această organizație, a menționat Hans Kluge, Director regional al OMS.

„Așa cum era de așteptat, valul Omicron înaintează spre est, zece țări membre din Est au detectat acum această variantă”, a spus Hans Kluge într-un comunicat.

Regiunea Europa a OMS include 53 de țări, dintre care câteva sunt situate în Asia Centrală.

Hans Kluge a regretat ratele scăzute de vaccinare din anumite părți ale acestei regiuni, mai puțin de 40% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani fiind complet vaccinate împotriva Covid-19 în Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina și Uzbekistan.

El a spus că în Bulgaria, Georgia și Macedonia de Nord, mai puțin de 49% din personalul medical a primit cel puțin o doză de vaccin Covid.

„Examinați motivele locale”


„Facem apel la guverne, autorități sanitare și la partenerii lor să examineze motivele locale ale cererii și acceptării mai scăzute a vaccinului și să dezvolte intervenții personalizate pentru a crește urgent ratele de vaccinare, pe baza unor date specifice, în funcție de context”, a adăugat Hans Kluge.

În plus, confruntat cu „fluxul Omicron” și „cu Delta care circulă încă pe scară largă în Est”, situația este „îngrijorătoare”, a subliniat Hans Kluge și „nu este momentul să ridicăm măsuri despre care știm că reduc răspândirea” de Covid-19”.

Aceste măsuri includ, pe lângă evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în interior, creșterea ventilației și utilizarea testelor rapide pentru identificarea timpurie a cazurilor, a spus el.

Sursa: RTBF

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră