Covid: miliarde de doze de vaccin se acumulează în toată lumea: nu se știe câte sunt expirate

29 Mar 2022
Covid: miliarde de doze de vaccin se acumulează în toată lumea: nu se știe câte sunt expirate

Dozele care așteaptă administrarea s-ar ridica la 2,2 miliarde. Dintre acestea este greu de știut câte au expirat, scrie Le Monde.

Începând cu 10 martie, numărul de doze de vaccinuri Covid-19 stocate la nivel mondial era de peste 2,2 miliarde, conform calculelor companiei de analiză a datelor științifice Airfinity. China are 13% din acest total, urmată de Bangladesh și Indonezia.

În țările cu venituri mici (Afganistan, Etiopia, Sudan, Uganda etc.) sau în țările cu venituri medii inferioare (Bangladesh, Indonezia, Filipine, Nigeria, Egipt), stocurile au crescut drastic din octombrie 2021, în principal prin livrările de la Covax, program internațional responsabil cu furnizarea de vaccinuri țărilor în curs de dezvoltare sau donații bilaterale de ultimă oră.

În Africa, stocul de vaccinuri a crescut astfel de la 80 de milioane de doze înainte de octombrie la peste 300 de milioane în prezent. Până la urmă, 40% din dozele primite de acest continent nu au fost încă administrate. Mai mult: în cele 27 de țări cu venituri mici, numărul de doze în stoc depășește acum numărul de doze administrate (118 milioane de doze stocate pentru 94 milioane de doze administrate).

E greu de spus cât de multe dintre aceste doze sunt deja expirate sau vor fi în curând.

„Din păcate, nu știm perioada de valabilitate a dozelor atunci când sunt administrate”, spune Sarah Harper de la Airfinity.

Singura indicație: conform Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de două treimi din dozele administrate anul trecut au avut o durată de valabilitate mai mică de trei luni. Pe baza miliardelor de doze distribuite de Covax, asta înseamnă că au fost primite aproximativ 660 de milioane de doze, cu un timp foarte scurt de valabilitatea pentru organizarea campaniilor de vaccinare.

Din acest miliard de doze, 35% încă nu au fost administrate, subliniază Airfinity.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră