Izolare strictă in China: „Oamenii sunt închisi la birou, în muzee”

19 Mar 2022
Izolare strictă in China: „Oamenii sunt închisi la birou, în muzee”

Confruntată cu revenirea epidemiei de Covid-19, China izolează orașe întregi cu milioane de locuitori. Vaccinul chinezesc ar fi foarte ineficient împotriva variantei Omicron, scrie LCI.

Un singur caz de contact și 600 de persoane sunt puse imediat în carantină strictă. Romain Lévêque, un francez expatriat în China, nu a putut să-și părăsească clădirea de patru zile. „A încuia oamenii așa și a sigila ușile clădirii nu este ceva cu care suntem obișnuiți în Franța”, zâmbește el pe imaginile prezentate de jurnalului de la TF1.

Ușile clădirii au fost într-adevăr sigilate. Așa că mâncarea este livrată, apoi distribuită la ferestre de muncitorii orașului în salopetă. „Sunt oameni care sunt încă blocați în birou, în muzee sau cluburi de noapte, aparent, așa că până la urmă mie îmi merge bine”, continuă Romain.

Acum aceasta este regula în China: izolarea se face imediat acolo unde o persoană este testată pozitiv. În Shanghai, copiii sunt izolați într-o școală primară, câteva zile și fără părinți. Dorm pe podea. O așa-numită politică strictă „zero Covid” s-a aplicat și în Hong Kong, unde prefabricatele servesc drept centru de izolare. Autoritățile nu ezită să despartă părinții copilului lor bolnav.

Vaccin chinezesc ineficient împotriva Omicron
Aceste măsuri drastice îngrijorează un alt expatriat francez, care, ca mulți alții, a decis să părăsească teritoriul împreună cu soția și fiul său. "Aproape trăim în autarhie. Ne limităm ieșirile, au trecut aproape două luni de când nu am văzut mulți oameni pentru că ne e frică să nu fim depistați pozitiv și să fim despărțiți. Sincer, e greu", mărturisește el în reportaj.

În China continentală, o duzină de metropole sunt închise, precum Changchun, care are nouă milioane de locuitori. Acolo se desfășoară campanii masive de testare. Aici, o singură persoană pe gospodărie are voie să iasă o dată la două zile. Aceste măsuri stricte vin pe măsură ce China se confruntă cu cel mai grav focar de Covid de la primul val al epidemiei. „Nu mai există nicio metodă eficientă de a limita epidemia, dar politica chineză rămâne cea mai bună dată fiind situația”, a spus un cetățean al țării.

În toată țara au fost înființate în grabă spitale prefabricate pentru a face față afluxului de bolnavi. În Jilin, în câteva săptămâni s-au deschis opt noi spitale. Marea majoritate a pacienților sunt vârstnici. Potrivit unui studiu recent realizat în Hong Kong, eficacitatea vaccinului chinez împotriva Omicron ar fi de numai 35% după două doze.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră