Covid19: record de cazuri în China, milioane de oameni sunt izolați

13 Mar 2022
Covid19: record de cazuri în China, milioane de oameni sunt izolați

Mai multe orașe chineze le-au cerut rezidenților să stea acasă din cauza unei creșteri a cazurilor de Omicron în toată țara, scrie Agenția France Presse citată de Le Figaro.

Milioane de oameni au fost izolați în toată China duminică, deoarece țara a înregistrat cea mai mare rată a cazurilor zilnice de coronavirus din doi ani. Orașul Shenzhen, care găzduiește giganții tehnologici precum Huawei și Tencent, a cerut celor 17 milioane de locuitori săi să rămână acasă după ce au fost raportate 66 de noi cazuri de coronavirus, a declarat guvernul local, care a închis cartierul de afaceri, după ce în ultimele zile au închis deja locuri neesențiale și au interzis restaurantele.

În Shanghai, cea mai populată metropolă din China, zonele rezidențiale au fost închise una câte una, precum și școlile, afacerile, restaurantele și centrele comerciale. Autoritățile au mai spus duminică că oamenii nu au putut părăsi sau intra din oraș fără un test negativ în ultimele 48 de ore.

Zero Covid?
Orașe întregi din nord-est au fost supuse aceluiași regim. Yanji, un oraș de 700.000 de locuitori la granița nord-coreeană, a fost complet închis. Iar marele oraș Jilin, din nord-est, a fost parțial, cu sute de districte puse sub clopot, a anunțat duminică un oficial. Locuitorii din Jilin, care a raportat peste 500 de cazuri de variantă Omicron, și-au încheiat duminică cele șase runde de teste obligatorii, potrivit autorităților locale.

China, unde virusul a fost detectat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019, a aplicat o politică de toleranță zero pentru focare. Reacționează la focarele epidemice cu izolări locale, screening în masă, controlul populației sale prin aplicații de urmărire, iar granițele țării rămân practic închise. Dar această înregistrare a cazurilor zilnice, cauzată de varianta Omicron, subminează această abordare.

Primarul Jilinului și oficialul din domeniul sănătății din Changchun au fost revocați din posturile lor sâmbătă, a informat presa de stat, un semn al intransigenței politice impuse autorităților locale în a aborda focarele.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră