Un nou val Covid-19 sosește în Europa de Vest

13 Mar 2022
Un nou val Covid-19 sosește în Europa de Vest

Antoine Flahault, epidemiolog, profesor de sănătate publică la Universitatea din Geneva și director al Institutului de Sănătate Globală de la Facultatea de Medicină a Universității din Geneva, a fost cel care a tras un semnal de alarmă vinerea aceasta. : „Un nou Covid- Valul 19 BA.2 vine în Europa de Vest”, scrie RTBF.

Finlanda este țara care a înregistrat cea mai mare accelerare a săptămânii (+84% față de săptămâna precedentă cu 62.000 de cazuri noi zilnice, urmata de Olanda cu +60%, Marea Britanie cu +43%. Franța, Germania, Italia, Elvetia cunosc și ele o creștere a cazurilor de Covid.

Dar cu o diferență: când Franța, Italia sau chiar Belgia pornesc de la o bază relativ scăzută, Austria, Germania sau chiar Elveția au scăzut relativ puțin.

 

„Toți se confruntă cu o creștere a contaminării, fără interval de calm după BA.1” spune epidemiologul estimând că există „două întrebări cheie acum: 1. Mărimea noului val; 2. Gravitatea sa?”

În Franța, numărul internărilor zilnice în spital a încetat să scadă de o săptămână. În Marea Britanie și Elveția, a început să crească din nou.
BA.2 nu pare mai virulent decat BA.1, iar imunitatea  (vaccinarea și infecțiile anterioare) este mai puternică împotriva formelor severe. BA.2. este considerată o „subvariantă” a lui Omicron, „fratele” BA.1, care prezintă un număr mare de mutații comune, dar și destul de multe diferențe.

Cercetătorul citează ratele de reproducere observate în Regatul Unit (1,21), în Elveția (1,19) în Olanda (1,18), în Franța (1,13)... pentru a ilustra intervenția sa pe Twitter (această cifră reprezintă numărul de persoane pe care o persoană infectată infectează la rândul său. O epidemie care se accelerează de îndată ce cifra este mai mare de 1).

Când ne uităm la temporalitatea acestor scăderi sau a acestor reveniri, aceasta corespunde adesea unei întârzieri de aproximativ una până la două săptămâni după relaxarea diferitelor măsuri spune epidemiologul Mircea Sofonea de la Universitatea din Montpellier.

In plus, protecția împotriva infecției simptomatice scade la aproximativ 50% la două luni și jumătate după ce a primit doza de rapel.
Cu toate acestea, „impactul acestei scăderi a imunității va fi deosebit de semnificativ pe măsură ce ne apropiem de iarna viitoare, când această problemă a vaccinării va reveni”, estimează el.

Sunt prezentate și alte posibile explicații, precum faptul că suntem încă în iarnă (un anotimp propice circulației virusului) și posibilul impact al poluării, de exemplu.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră