C.D.C. ascunde date despre Covid19 de teama ca ar putea fi greșit interpretate

07 Mar 2022
C.D.C. ascunde date despre Covid19 de teama ca ar putea fi greșit interpretate

Agenția americană pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a recunoscut că a ascuns date critice despre vaccinuri, boostere, spitalizări și chiar și despre analizele apelor uzate de teamă că informațiile ar putea fi interpretate greșit, scrie NewYorkTimes.

De mai bine de un an, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au colectat date despre spitalizările pentru Covid-19 în Statele Unite și le-au defalcat în funcție de vârstă, rasă și statutul de vaccinare. Dar majoritatea informațiilor nu au fost făcute publice.

Când C.D.C. a publicat primele date semnificative despre eficacitatea booster-ului la adulții cu vârsta sub 65 de ani în urmă cu două săptămâni, a omis cifrele pentru o mare parte a populației respective: persoanele cu vârsta între 18 și 49 de ani, grupul pentru care booster-ul era cel mai puțin probabil să fie util ei fiind deja protejați de primele două doze.

La doi ani întregi după pandemie, agenția care conduce răspunsul SUA la urgența de sănătate publică a publicat doar o mică parte din datele pe care le-a colectat, au spus mai multe surse pentru New York Times.

Dar o mare parte din informațiile ascunse ar putea ajuta oficialii de sănătate să își orienteze mai bine eforturile de a ține virusul sub control.

Fără datele despre eficacitatea boosterului pentru persoanele cu vârsta între 18 și 49 de ani, experții au trebuit să se bazeze pe cifrele din Israel pentru a-și face recomandările cu privire la vaccinuri. 

Kristen Nordlund, un purtător de cuvânt al C.D.C., a declarat că agenția a întârziat să lanseze diferitele fluxuri de date de "teama că informațiile ar putea fi interpretate greșit". Performanța vaccinurilor și a rapelurilor, în special la adulții mai tineri, este printre cele mai flagrante omisiuni ale datelor pe care C.D.C. le-a făcut publice.

Anul trecut, agenția a fost criticată în mod repetat pentru că nu a urmărit așa-numitele infecții la americanii vaccinați și s-a concentrat doar asupra persoanelor care s-au îmbolnăvit suficient pentru a fi spitalizate sau au murit. Agenția a prezentat aceste informații drept comparații de risc cu adulții nevaccinați, mai degrabă decât să ofere instantanee în timp util ale pacienților spitalizați stratificat în funcție de vârstă, sex, rasă și starea de vaccinare.  Agenția a fost reticentă în a face publice aceste cifre, a spus oficialul, deoarece ar putea fi interpretate greșit pentru a deduce ca vaccinurile sunt ineficiente.

Dna Nordlund a confirmat că este unul dintre motive. Un alt motiv, a spus ea, este că datele reprezintă doar 10% din populația Statelor Unite. Dar C.D.C. s-a bazat pe același nivel de eșantionare pentru a urmări gripa de ani de zile.

Unii experți din afara sănătății publice au fost uimiți să audă că există aceste informații.

„De doi ani cerșim pentru acest tip de granularitate a datelor”, a spus Jessica Malaty Rivera, epidemiolog și parte a echipei care a condus Proiectul de urmărire a Covid, un efort independent care a compilat date despre pandemie până în martie 2021. O analiză detaliată, a spus ea, „consolidează încrederea publicului și dă o imagine mult mai clară a ceea ce se întâmplă de fapt”.

Nu numaii CDC este preocupată cu privire la interpretarea greșită a datelor de spitalizare defalcate în funcție de starea de vaccinare. Oficialii din domeniul sănătății publice din Scoția au declarat că vor înceta să mai publice date despre spitalizările și decesele Covid în funcție de starea de vaccinare din cauza temerilor similare că cifrele vor fi denaturate de grupurile anti-vaccin.

Dar experții au respins potențiala utilizare greșită sau interpretare greșită a datelor ca un motiv acceptabil pentru a nu le difuza.

„Suntem la un risc mult mai mare de a interpreta greșit în absența datelor, decât de a le distribui cu știință, comunicare și avertismente adecvate”, a spus doamna Rivera.

Spuneți adevărul, prezentați datele”, a spus dr. Paul Offit, expert în vaccinuri și consilier la FDA. „Cred că există o modalitate de a explica aceste lucruri, astfel încât oamenii să le poată înțelege.

Ar fi fost de neprețuit să știm care grupuri de oameni au fost spitalizați în Statele Unite, ce alte afecțiuni ar fi putut avea acei pacienți și cum vaccinurile au schimbat imaginea în timp, a spus dr. Offit.

„De asemenea, au fost greu de găsit date C.D.C. despre proporția de copii spitalizați pentru Covid care au alte afecțiuni medicale, a spus dr. Yvonne Maldonado, președintele Comitetului pentru Boli Infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie.

Colectivul academiei le-a cerut partenerilor de la C.D.C. pentru acele informații în decembrie, potrivit unei purtătoare de cuvânt a A.A.P., și li s-a spus că nu sunt disponibile.

Academia de pediatrie a cerut în repetate rânduri C.D.C. pentru o estimare a contagiozității unei persoane infectate cu coronavirus la cinci zile după începerea simptomelor „Știu asta de peste un an și jumătate, corect, și nu ne-au spus”, a spus ea. — Adică nu poți afla nimic de la ei.

De asemenea, CDC abia a început să elibereze date despre prezenta COVID în apele uzate – chiar dacă unele state au furnizat cifre de la începutul pandemiei. Datele privind apele uzate pot ajuta oficialii de sănătate publică să prezică dacă va exista un aflux de cazuri de COVID-19.

Potrivit unui oficial CDC, dr. Daniel Jernigan, pandemia de COVID a dezvăluit cât de învechite au devenit agenția și alte sisteme de sănătate la nivel de stat.

Sursa: NewYorkTimes

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră