Zece milioane de oameni au fugit din casele lor din Ucraina de la invazia Rusiei, spune ONU

20 Mar 2022
Zece milioane de oameni au fugit din casele lor din Ucraina de la invazia Rusiei, spune ONU

Agenția pentru Refugiați spune că aproximativ un sfert din populația țării a fost dezrădăcinată; UNICEF spune că copiii se confruntă cu riscuri „reale și în creștere” din cauza traficului și exploatării de persoane, scrie Times Of Israel.

Zece milioane de oameni – aproximativ un sfert din populație – și-au părăsit acum casele din Ucraina din cauza războiului „devastator” al Rusiei, a declarat duminică șeful Națiunilor Unite pentru refugiați.

„Printre responsabilitățile celor care duc război, peste tot în lume, se numără suferința cauzată civililor care sunt forțați să-și părăsească casele”, a declarat șeful UNHCR Filippo Grandi.

„Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane au fugit fie strămutați în interiorul țării, fie refugiați în străinătate.”

UNHCR, agenția ONU pentru refugiați, a declarat duminică că 3.389.044 de ucraineni au plecat de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, iar alți 60.352 s-au alăturat exodului de la actualizarea de sâmbătă – un flux aproximativ același ca cu ziua precedentă.

Aproximativ 90% dintre cei care au fugit sunt femei și copii. Bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani sunt eligibili pentru armată și nu pot pleca.

UNICEF, agenția ONU pentru copii, a declarat că peste 1,5 milioane de copii se numără printre cei care au fugit în străinătate, avertizând că riscurile cu care se confruntă în ceea ce privește traficul și exploatarea de persoane sunt „reale și în creștere”.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a ONU a mai spus că până miercuri, 162.000 de cetățeni din țări terțe au fugit din Ucraina în statele vecine.

Alte milioane și-au părăsit casele, dar rămân în granițele Ucrainei.

Miercuri, s-a estimat că aproximativ 6,48 milioane de persoane vor fi strămutate în interiorul Ucrainei, potrivit ONU și agențiile conexe, în urma unui sondaj reprezentativ al OIM.

CNUR a estimat inițial că până la patru milioane de oameni ar putea părăsi Ucraina.

Înainte de conflict, Ucraina avea o populație de 37 de milioane în regiunile aflate sub control guvernamental, excluzând Crimeea anexată de Rusia și regiunile separatiste pro-ruse din est.

 Sursa: Times Of Israel.

Alte stiri din Externe

Ultima oră