Un motan, şef de şantier, a inspectat podul care face legătura dintre Rusia şi Crimeea

16 Mai 2018
Un motan, şef de şantier, a inspectat podul care face legătura dintre Rusia şi Crimeea Galerie foto (2)

 La volanul unui camion, în fruntea unei coloane de 40 de alte camioane şi utilaje de construcţie, preşedintele Vladimir Putin a inaugurat marţi circulaţia pe tronsonul rutier al podului Crimeei, care uneşte Rusia de peninsula pe care aceasta a anexat-o în 2014.

Kievul a condamnat acest proiect, iar Uniunea Europeană denunţă o noua încălcare a suveranităţii Ucrainei.

Inspecţia, înaintea inaugurării oficiale, de către Putin, a fost făcută însă de adevăratul şef de şantier, motanul Mostik, devenit mascota şantierului.

Motanul a fost găsit în 2015 de paznicii şantierului. Era mic şi dezorientat pe vastul şantier, şi a fost botezat Mostik, (Podeţ), în onoarea viitorului pod al Crimeei. Nimeni nu ştie cînd a venit pe lume Mostik, dar aniversarea lui a fost stabilită la 29 noiembrie, cu ocazia Zilei Podurilor, în Rusia, scrie presa rusă.

Mostik are şi un blog, şi promite că îi va întâmpina personal pe primii utilizatori ai podului. Vor avea prioritate cei care îi vor aduce bobiţele preferate, din hrana uscată destinată pisicilor. 

Podul va fi deschis circulaţiei automobilistice la 16 mai, a doua zi după ceremonia oficială de inaugurare.

Podul rutier peste Strâmtoarea Kerci, care desparte Marea Neagră de Marea Azov, are o lungime de 19 kilometri şi o capacitate de 40.000 de automobile pe zi, fiind dotat cu un sofisticat sistem computerizat de monitorizare, control şi echilibrare a traficului.

Construcţia a fost realizată în circa 800 de zile, cu şase luni înainte de termen, şi s-a desfăşurat în condiţii geologice deosebit de dificile, necesitând soluţii tehnice inedite.

Partea centrală a podului este supraînălţată, pentru a asigura navigaţia prin stâmtoare. Podul pune capăt izolării strategice a Crimeei, o enclavă care avea legături cu Rusia doar pe mare şi pe calea aerului.

El va reduce la 20 de minute accesul auto în penisulă şi, invers, şi va facilita foarte mult circulaţia mărfurilor şi persoanelor.

Pentru Rusia este totodată un simbol al caracterului ireversibil al anexării Crimeei, nerecunoscută de comunitate internaţională, dar declarată de liderul de la Kremlin ca un dosar definitiv închis.

CREDIT FOTO:https://fr.sputniknews.com/russie/201805151036384919-crimee-pont-chat-inspection/

Alte stiri din Externe

Ultima oră