Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost reales cu 76,67% din voturi, după numărarea a 99,80% din buletinele de vot, a anunţat luni dimineaţa Comisia Electorală Centrală. Participarea la vot a fost de 67,4%.
Putin a obţinut astfel al patrulea mandat prezidenţial, fără a mai fi necesar al doilea tur de scrutin. Rezultatul său este mai bun decât la precedentele alegeri, din 2012, şi decât previziunile sondajelor de opinie dinaintea alegerilor.
Alegerea lui Vladimir Putin era sigură în contextul în care majoritatea rușilor nu au avut nicio alternativă reală, iar procentul ridicat nu vine decât să confirme puterea liderului de la Kremlin.
Acuzat de Londra că ar fi "ordonat" otrăvirea unui fost spion rus în sud-vestul Angliei, condamnat la ONU pentru sprijinul acordat preşedintelui Bashar al-Assad în Siria, confruntat cu noi sancţiuni din partea SUA pentru ingerinţa Moscovei în alegerea lui Donald Trump ... Vladimir Putin a fost supus unor critici de o rară intensitate în ultima săptămână de campanie.
Dezminţiri, schimburi de acuzaţii şi ameninţări cu represalii reciproce care au ritmat această săptămână rezumă un mandat marcat de întoarcerea în forţă a Rusiei pe scena internaţională, de instalarea unui climat de cvasi-Război rece pe fondul conflictului sirian, al anexării Crimeii şi al insurecţiei proruse în estul Ucrainei.
Moscova nu a mai aşteptat desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, anunţând sâmbătă expulzarea a 23 de diplomaţi britanici, închiderea British Council şi a Consulatului britanic din Sankt-Petersburg ca măsuri de răspuns la represaliile Londrei.
Omul forte al Rusiei, lăudat pentru că a readus stabilitatea după anii 1990 - cu preţul unei restrângeri puternice a libertăţilor, potrivit criticilor săi - nu are niciun motiv de îngrijorare.
La 65 de ani, el a câştigat un al patrulea mandat care să îl ţină la putere până în anul 2024, la aproape un sfert de secol după ce a fost desemnat ca succesor de către Boris Elţin.
Duminică, la scurt timp după ce a fost reales, Putin a susţinut că ţara sa nu deţine arme chimice, informează DPA şi Reuters, preluate de agepres.ro. Preşedintele s-a referit explicit la agentul neurotoxic folosit la începutul lui martie în Regatul Unit, împotriva fostului spion rus Serghei Skripal.
"Rusia nu are nimic de felul acesta", a declarat Putin într-o conferinţă de presă la Moscova, după ce rezultatele preliminare au arătat că a obţinut al patrulea mandat la Kremlin. "Am eliminat toate armele noastre chimice sub controlul unor observatori internaţionali", a insistat preşedintele. El a precizat că a aflat despre cazul Skripal din presă şi că Rusia este dispusă să colaboreze cu anchetatorii.
Ceva mai devreme, în aceeaşi zi, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, afirmase că Rusia a ascuns rezerve de Noviciok, agentul neurotoxic căruia i-au căzut victime Skripal şi fiica acestuia, precum şi poliţistul care s-a apropiat primul de ei. Potrivit lui Putin, dacă ar fi fost vorba de o substanţă de uz militar, ar fi fost afectate mai multe persoane.