Ministerul rus de Justiție a clasat marți nouă entități media americane, printre care și postul de radio Vocea Americii, ca ''agenți străini", după promulgarea de către președintele Vladimir Putin a unei legi care permite înregistrarea instituțiilor de presă străine cu acest termen controversat, relatează presa străină.
Anterior, Comitetul Dumei de Stat pentru control şi regulament propusese interzicerea accesului mass-media din SUA în Camera Inferioară a Parlamentului, Duma de Stat. Un proiect de hotărâre în acest sens urma să fie înaintat spre examinare în şedinţa Consiliului Dumei de marţi, 5 decembreie, a anunţat şeful Comitetului Dumei de Stat, Olga Sevastianova.
Potrivit afirmaţiilor sale, interdicţia la intrarea reprezentanţilor mass-media americane în sediul Dumei va începe să funcţioneze din momentul atribuirii acestora de către Ministerul rus al Justiţiei a statutului de "agent străin".
Olga Sevastianova a anunţat că aceste măsuri sunt propuse în replică la retragerea acreditării postului de televiziune Russia Today (RT) în Congresul SUA.
Președintele rus Vladimir Putin a promulgat la 25 noiembrie legea care permite desemnarea unor entități media drept 'agenți străini', ca reacție la constrângerea postului de televiziune rus RT de a se înregistra ca ''agent străin'' în Statele Unite, unde oficiali americani au acuzat RT că a încercat să influențeze alegerile de anul trecut pentru ca Donald Trump să ajungă președinte.
Legea a fost denunțată de Consiliul pentru Drepturile Omului de pe lângă Kremlin, care a precizat că "orice entitate media internațională ar putea fi arbitrar calificată ca agent străin de către Ministerul de Justiție".
De fapt, respectivul text extinde la mass-media o lege datând din 2012 și care se referea până acum numai la organizațiile neguvernamentale.
Vocea Americii și Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, finanțate de Congresul SUA, precum și alte șapte entități media care le sunt afiliate au fost clasate ca "exercitând funcțiile unui agent străin", conform unui comunicat publicat de Ministerul de Justiție.
CREDIT FOTO: Preşedinţia Federaţiei Ruse