A trimis două SMS-uri, a fost condamnată la 7 ani de închisoare şi apoi graţiată de președinte după mai puţin de un an

13 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
A trimis două SMS-uri, a fost condamnată la 7 ani de închisoare şi apoi graţiată de președinte după mai puţin de un an Galerie foto (2)

Se întâmplă în Rusia, în anul de grație 2017. Este un caz uimitor petrecut în Rusia, cel mai recent dintr-o serie de situaţii în care autorităţile ruse au acuzat conaţionali de spionaj şi înaltă trădare, pentru ca după aceea să îi elibereze.

Președintele rus, Vladimir Putin, a grațiat-o marți pe o femeie condamnată pentru ”trădare” la aproape opt ani după ce a trimis un SMS în care vorbea despre tancurile ruse care avansau spre Georgia, în timpul războiului dintre cele două țări, în 2008.

Grațierea prezidențială, și mai ales cea pentru trădare, este rară în Rusia, explică jurnaliștii de la lorientlejour.com. Decretul de graţiere, semnat de preşedintele Putin a intrat abia ieri în vigoare, la 5 zile după ce a fost emis. 

Oksana, în vârstă de 47 de ani, a trimis în 2008 unui prieten care lucra pentru serviciile secrete georgiene, un mesaj pe telefonul mobil, după ce a văzut tancurile rusești staționate la gara din Soci, în apropiere de frontiera cu Georgia.

Ea a fost arestată în ianuarie 2015 de agenți ai serviciilor secrete ruse (FSB, fostul KGB) și condamnată în martie 2016, la aproape 8 ani după comiterea faptelor, la 7 ani de detenție într-un lagăr din regiunea Ivanovo, de la nord-est de Moscova. Oksana a respins acuzațiile, afirmând că nu știa care era profesia prietenului ei. Oxana nu ştia unde lucra persoana respectivă şi a susţinut tot timpul că a spus doar ce a văzut în gara din Soci, deci nu era o informaţie secretă, din moment ce tot oraşul ştia despre desfăşurarea de forţe a Rusiei în apropierea graniţei cu Georgia. 

Într-un scurt comunicat, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin, dând dovadă de ”umanitate”, a decis să o grațieze pe Oksana Sevastidi. Ea a fost întâmpinată la închisoarea Lefortovo doar de câţiva prieteni şi a evitat să facă declaraţii publice. 

Oksana Sevastidi are de gând să conteste condamnarea pentru că se consideră nevinovată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră