Estonia cere soldaţi americani şi rachete Patriot, de frica Rusiei

05 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Estonia cere soldaţi americani şi rachete Patriot, de frica Rusiei

Președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, a solicitat miercuri desfășurarea de soldați americani și de rachete Patriot pe teritoriul său, pentru a fi mai bine pregătită în faţa Rusiei. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu acordat agenţiei France Presse, care a coincis cu vizita sa în Statele Unite ale Americii.

În opinia sa, desfăşurarea de oameni şi materiale americane ar întări efectivele NATO care deja staţionează la faţa locului. Un mod de a reacţiona la atitudinea din ce în ce mai belicoasă a Moscovei.

NATO a desfăşurat în Estonia soldaţi britanici, francezi şi danezi, însă potrivit preşedintei estoniene sosirea de soldaţi americani ar conferi o altă dimensiune.

Ea a declarat că subiectul nu a fost abordat la întâlnirea sa de marţi cu preşedintele Donald Trump, care de obicei nu este în favoarea desfăşurării de resurse militare americane în străinătate, dar că discuţiile dintre cele două ţări vor continua. 

Potrivit ei, ministrul american al Apărării, Jim Mattis, şi vicepreşedintele Mike Pence sunt principalii interlocutori în materie.

Anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 şi susţinerea sa faţă de separatiştii din estul Ucrainei au stârnit temeri în statele baltice faţă de potenţiale veleităţi ale Moscovei în ceea ce le priveşte, comentează AFP. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră