Ucraina: Memorialul evreiesc Babi Yar nu a fost distrus de ruși asa cum a susținut președintele Zelenski

03 Mar 2022
Ucraina: Memorialul evreiesc Babi Yar nu a fost distrus de ruși asa cum a susținut președintele Zelenski

„Informațiile raportate de ucraineni nu corespund realității”: președintele ucrainean și mai multe organizații de memoriale ale Holocaustului au denunțat atacurile rusești care au avut loc la memorialul evreiesc Babi Yar din Kiev. La fața locului, un jurnalist AFP și reporterul de știri israelian de la Ynet, Ron Ben-Yishai precizează că memorialul nu a fost lovit.

Marți, bombardamentele rusești care au vizat turnul de televiziune din Kiev au făcut cinci morți și cinci răniți, potrivit rapoartelor transmise de serviciul de stat pentru situații de urgență al Ucrainei. Imediat după acest atac, mai multe imagini au arătat un nor mare de fum care se ridica din turnul de televiziune, chiar lângă memorialul Babi Yar, unde peste 33.000 de evrei sunt înmormântați de naziști la 29 și 30 septembrie 1941.

Acest atac a fost denunțat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut apel la comunitatea internațională.

"Am murit cu toții din nou în Babi Yar”, a scris Zelensky în ebraică pe Telegram facând apel la evreii de pretutindeni să „denunțe uciderea ucrainenilor” . Într-un tweet adresat „întregii lumi”, a alertat: „Ce rost are să spui „niciodată mai mult” timp de 80 de ani, dacă lumea tace când o bombă cade pe același loc cu Babi Yar? Cel puțin cinci persoane au murit. Istoria se repetă…” Pe Twitter, șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andriï Yermak, i-a descris pe ruși drept „barbari [care] sunt pe cale de a masacra victimele Holocaustului pentru a doua oară”.

Bombardarea acestui important loc memorial evreiesc a fost condamnată și de oficialii centrului Babi Yar: „Putin încearcă să distorsioneze și să manipuleze Holocaustul pentru a justifica invazia ilegală a unei țări democratice suverane, este un fapt odios. Este simbolic faptul că începe să atace Kievul bombardând locul Babi Yar, cel mai mare masacru nazist.”

Alte monumente evreiești și-au exprimat uimirea în urma acestor lovituri rusești. „Este greu de așteptat ca armata rusă să respecte morții dacă nu este capabilă să respecte vieți omenești”, se plânge memorialul de la Auschwitz.

Într-o declarație, Centrul Mondial de Comemorare a Holocaustului, Yad Vashem a condamnat „vehement” atacul și a cerut „comunității internaționale să ia măsuri concertate pentru a proteja viețile civililor, precum și aceste situri istorice din cauza valorii lor.” de neînlocuit pentru cercetarea Holocaustului, educație și amintire. În loc să fie supuse unei violențe flagrante, locurile sacre precum Babi Yar trebuie protejate.”

Memorialul este însă intact

A doua zi după imaginile cu explozii  deasupra Parcului Babi Yar, se pare însă ca memorialul nu a fost avariat de atac. Diferitele fotografii și videoclipuri ale bombardamentului arată că exploziile care au pierdut viața a cinci civili au avut loc la poalele turnului de televiziune din Kiev. Această clădire este înconjurată de parcul Babi Yar, unde există mai multe memoriale dedicate diferitelor victime ale masacrului comis de naziști.

Prezentă în dimineața de 2 martie la fața locului, jurnalista Agenției France Presse, Daphné Rousseau a publicat două fotografii cu sculpturile memoriale încă intacte dedicate copiilor morți și ale Menora (sfeșnicul cu șapte ramuri) în omagiu adus evreilor executați. Reporterul notează: „Memorialul în sine, un parc situat la 1 kilometru de turn, este intact după cum puteți vedea”. În mesajul său, AFP adaugă că memorialul „nu a fost afectat direct de bombe”.


Jurnalistul Ron Ben Yishai, trimis la Kiev de site-ul de știri israelian Ynet, a vizitat și el site-ul și a concluzionat în raportul său că „după ce am parcurs întregul mare sit, pot spune cu certitudine că niciun monument nu a fost avariat și nici bombe, rachete sau obuze nu au lovit zona. Cel mai apropiat impact de Babi Yar a avut loc în complexul de turnuri de comunicații și televiziune din Kiev, la aproximativ 300 de metri de noul memorial și la aproximativ un kilometru de vechiul memorial al victimelor masacrului celui de-al Doilea Război Mondial”.

Contactat de Libération la sfârșitul zilei, Ruslan Kavatsiuk, director general adjunct al Centrului de Comemorare a Holocaustului Babi Yar, confirmă că „nicio instalație recentă nu a fost lovită” înainte de a indica că „una dintre clădirile din epoca sovietică pe care am plănuit să o folosim pentru un viitor memorial au fost lovite.”

Surse: Liberation, Ynet, i24, twitter

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră